Klockan klämtar för S-ministern – bara timmar på sig att övertyga

Publicerad:

SAMHÄLLE

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) har nu bara timmar på sig att presentera en lösning för Arbetsförmedlingen.

Annars går Vänsterpartiet vidare med misstroendehotet mot henne.

– Vi har inte har fått något besked som gör att vi ändrar oss. Men det har funnits kontakter på olika sätt, säger Ali Esbati (V).

Tidsfristen löper ut efter regeringssammanträdet i morgon. Har regeringen inte lyckats ge V de svar man kräver innan dess så går Jonas Sjöstedt och hans partikamrater vidare med sina planer, att väcka misstroende mot Eva Nordmark.

– Hittills har vi inte fått något besked som gör att vi ändrar oss, säger Ali Esbati, Vänsterpartiets talesperson i frågan.

Sker kontakter

Eva Nordmark har tidigare berättat om de förändringar hon vill se för Arbetsförmedlingen, bland annat mer pengar till myndigheten nästa år och fler lokala kontor. Man avser också att hålla rundabordssamtal med arbetsmarknadens parter.

V ser detta som steg i rätt riktning, men tycker att mer måste göras.

Enligt Ali Esbati sker det just nu en rad kontakter mellan regeringen och V på olika plan. Hur de ser ut eller vad de hittills resulterat i vill han dock inte säga.

Men han hoppas att det kan komma fler besked under de timmar som kvarstår.

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Kräver garanti

Exakt vilka krav regeringen måste uppfylla för att V ska backa är oklart.

– Jag kan inte säga någon enskild detalj, men det handlar om de saker som vi har presenterat. Vi vill uppnå någon slags garanti eller trovärdighet runt att detta inte förs vidare i den kaotiska riktning som nu har gällt, säger Esbati.

Det handlar både om pengar, tidsplan för omställningen av Arbetsförmedlingen och hur man menar att skrivningen om privatiseringen enligt LOV, lagen om valfrihet, ska tolkas.

Ali Esbati framhåller att regeringen nog gör bäst i att ta ”en seriös diskussion” med Centerpartiet om Arbetsförmedlingen under de timmar som återstår innan tidsfristen löper ut. Detta eftersom C varit drivande i omställningen.

Nytt besked från regeringen

Om det kommer någon form av nytt besked från regeringen om Arbetsförmedlingen kommer V att behandla detta internt.

–  Men om vi inte fått adekvata svar innan tidsfristen löper ut är planen att gå vidare med misstroendet. Exakt vid vilken tidpunkt vi lägger förslaget kan jag inte säga, men det kommer att vara i nära anslutning till tidsfristen, säger Esbati.

Under onsdagseftermiddagen kom fler besked från regeringen.

Under torsdagen kommer man att presentera en ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen och man ska också tillsätta en kontrollgrupp där riksdagspartierna ges insyn i arbetet med reformeringen.

– Jag förstår att en viktig och genomgripande reform som denna väcker många frågor. I veckan träffar jag arbetsmarknadens parter och representanter för funktionshindersrörelsen. Förra veckan träffade jag riksdagens arbetsmarknadsutskott. Med en arbetsgrupp med riksdagspartierna kan vi skapa en arena för löpande dialog om arbetet med att skapa en effektivare arbetsförmedling, säger Nordmark i ett pressmeddelande.

M överväger

Om det nya beskedet räcker för att blidka V är oklart.

V kan inte väcka misstroende själva, då de inte har tillräckligt med mandat i riksdagen. De har sträckt ut en hand till Moderaterna om att göra detta ihop.

På förhand har M deklarerat intresse för att stötta initiativet, men man inväntar nu de diskussioner som förs.

– Vi kommer överväga frågan om misstroende mycket noggrant, har Tobias Billström, gruppledare (M) tidigare sagt.

SD har sagt att man kommer rösta ja i alla misstroendeomröstningar medan KD tar ställning om det blir aktuellt.

Publicerad:

LÄS VIDARE