”S redo att gå vidare utan MP” – förhandlar med gamla Alliansen

Splittringen i migrationsfrågan gör att Miljöpartiet diskuterar att lämna regeringen.

Nu kräver Moderaterna skriftlig dokumentation om att Socialdemokraterna står redo att köra över regeringspartnern.

– S har gett garantier att de är beredda att gå vidare utan MP. Nu är det viktigt att vi får det här på pränt, säger Maria Malmer Stenergard (M).

Moderaterna har krävt att Socialdemokraterna ska släppa Miljöpartiet i förhandlingarna om Sveriges framtida migrationspolitik.

Partiet har fått ett första gehör för sitt krav – just nu pågår förhandlingar i en utbrytargrupp från den ursprungliga migrationskommittén. Gruppen består av S och gamla Alliansen (M, KD, C och L)

– Det är uppenbart att vi står så långt ifrån MP att det inte känns meningsfullt att förhandla, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard (M).

Miljöpartiet är mycket upprörda över S agerande.

Moderaterna förhandlar om migrationen med Socialdemokraterna och de tidigare Allianspartierna.
Moderaterna förhandlar om migrationen med Socialdemokraterna och de tidigare Allianspartierna.
M kräver att S skriver på att man lovar köra över regeringspartnern.
M kräver att S skriver på att man lovar köra över regeringspartnern.

MP tänker motarbeta

Enligt källor är frågan så viktig att partiet överväger att lämna regeringen. Det gäller till exempel om införandet av ett volymmål blir verklighet, något som både S och M är öppna för.

– Det är inget mål att lämna regeringen. Men det kan så klart bli konsekvensen. Vi är eniga om att frågan är viktig och att vi kommer motarbeta sådant som volymmål oavsett vem som driver det, säger en källa med insyn.

Enligt Maria Malmer Stenergard har S gett muntliga garantier om att partiet är berett att gå vidare utan MP och göra upp om migrationsfrågan i riksdagen.

– De har sagt det muntligen inför hela övriga kommittén, säger hon.

För att S ska hålla löftet vill hon nu se att migrationssamtalen utmynnar i en skrivelse om att riksdagen kan fatta beslut även om regeringen inte står bakom det.

Miljöpartiet hotar att lämna regeringen.
Miljöpartiet hotar att lämna regeringen.

Utestängda av vår regeringspartner

Miljöpartiet satt i krismöte om situationen i går. Aftonbladet har sökt merparten av ledamöterna i partistyrelsen, men ingen vill uttala sig med namn.

– Vi är utestängda av vår regeringspartner. Så kan man inte ha ett koalitionssamarbete, oavsett vilken fråga det gäller, säger en ledamot som vill vara anonym.

Språkröret Isabella Lövin intervjuades i P1-morgon på måndagen. På frågan om MP kan komma att lämna regeringen svarade hon:

– Självklart kan vi inte sitta i en regering där olika partier tar olika beslut.

Partiets talesperson i migrationsfrågor Annika Hirvonen Falk är inne på samma linje. Hon säger att det är uteslutet att frågan görs upp i rikdagen.

Tänker stoppa volymmål

– Regeringen tar ansvar för all politik tillsammans, det funkar inte att man gör upp i olika frågor med olika konstellationer.

Men möjligheten finns att göra upp i riksdagen?

– Ja teoretiskt, men det ser jag som uteslutet att man gör i den här situationen.

Kommer ni stoppa ett förslag som innehåller till exempel volymmål?

– Ja.

Migrationskommittén ska redovisa sina slutsatser i augusti. Nästa tisdag hålls ett nytt möte där hela kommittén, inklusive MP, V och SD deltar.

Rikard Larsson, Socialdemokraternas representant i migrationskommittén, lämnar en kommentar via partiets pressavdelning.

– Vår ambition är att få ihop en så bred överenskommelse som möjligt. I övrigt kommenterar vi inte innehåll under pågående förhandlingar, säger han.

PODD Det omvälvande första halvåret 2020

Den första halvan av år 2020 har passerat, och det har varit ett halvår som vi sent kommer att glömma. I det här avsnittet tänkte vi blicka tillbaka på det här årets första sex månader, och fundera över vilka långsiktiga samhälleliga förändringar som krisen kan leda till. Gäst i avsnittet är Gustaf Arrhenius, professor i praktisk filosofi och VD för Institutet för Framtidsstudier.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert: