Krisen i Moderaterna

Nya smällen för AKB – Moderaterna fortsätter backa

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Väljarna fortsätter att fly från Anna Kinberg Batra.

Moderaterna backar för sjätte månaden i rad och stödet är nu det lägsta sedan valet 2014, visar en ny mätning från Aftonbladet/Inizio.

Samtidigt fortsätter Miljöpartiets kräftgång – de gröna skulle åka ur riksdagen om det var val i dag.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

19 januari meddelade Anna Kinberg Batra att hennes parti svängt och var redo att gå fram med en gemensam Alliansbudget före valet och på det sättet försöka fälla regeringen med Sverigedemokraternas hjälp. Dessutom skulle man börja samarbeta med SD i riksdagens utskott.

M har under lång tid tappat stöd i opinionen och de nya uppmärksammade beskeden har inte gjort så att utvecklingen vänt - snarare tvärtom. I förra veckan kom flera dramatiska opinionsmätningar som pekade nedåt. Och trenden är tydlig även i februarimätningen från Aftonbladet/Inizio.

M tappar 1,5 procentenheter och skulle bara få 19,8 procent om det vore val i dag. Det är den lägsta siffran sedan valet i mätningen.

Under Kinberg Batras ledning har M backat sex månader i rad och tappat 4,8 procentenheter sedan augusti 2016. För andra månaden i rad är man också mindre än SD, som har ett fortsatt stöd på 21,5 procent.

– Vi kan se i väljarflödena att Moderaterna tappar till både Sverigedemokraterna och Centerpartiet, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Moderaterna fortsätter tappa

Partisekreteraren Tomas Tobé (M) är inte nöjd med partiets siffror.

– Vi ser en rörlighet hos väljarna inom Alliansen. Det är glädjande att vi i denna mätning ökar vårt gemensamma väljarstöd och är större än de rödgröna. Däremot behöver vi moderater öka vårt stöd. Sverige ska vara ett land som håller ihop. Det behövs fler poliser, fler enkla jobb och kortare vårdköer, säger han.

Men på andra håll inom borgerligheten pekar mungiporna däremot uppåt.

C fortsätter att växa, partiet går fram till 10,9 procent i mätningen. Det är den högsta siffran för Annie Lööfs parti sedan valet. Eftersom både Liberalerna och Kristdemokraterna ökar något innebär det att stödet totalt för Allianspartierna ökar – till 40,3 procent. Man drygar därmed ut sin ledning mot de rödgröna partierna.

  • Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

För regeringspartierna går det fortsatt trögt. För Miljöpartiet är läget akut. Partiet tappar i mätningen och har i dag bara stöd av 3,7 procent, vilket innebär att de gröna skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag. Enligt Karin Nelsson på Inizio tappar man både till S och C.

”Det lyfter inte riktigt”

Socialdemokraterna minskar något och har i dag stöd av 25,0 procent, långt under valresultatet.

– Jämfört med valet 2014 har S tappat en del till SD. Men man har också förlorat en del väljare över blockgränsen. De lyfter inte riktigt för S i opinionen, de ligger i praktiken still. säger Karin Nelsson på Inizio.

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) säger i en kommentar:

– För vår del ligger siffrorna relativt lika mot förra mätningen. Men vårt mål är att öka förtroendet hos väljarna och vi ska ligga på högre siffror än de här. Samtidigt ställer sig väljarna, liksom vi, sig frågande om hur samarbeten inom Alliansen och mellan M och SD ska fungera. Det är ett svaghetstecken för Anna Kinberg Batra men också för Alliansen som helt enkelt inte håller ihop.

Totalt samlar de två regeringspartierna 28,7 procent.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

ANNONS

Skydda dig i solen - 20% på solkrämer från ACO Sun

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

AKB spelade högt – det blev en totalflopp

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Moderaterna

Moderaterna

Aftonbladet Inizio

Anna Kinberg Batra

Lena Rådström Baastad

Tomas Tobé

Socialdemokraterna