Alliansledarnas spexkväll: ”Vi har fått en nytändning”

avKenan Habul, Pär Karlsson

SAMHÄLLE

ÖREBRO. De har anklagats för att vara mer splittrade än någonsin.

Men i kväll stor Allianens fyra partiledare på scen tillsammans under spexiga former på Moderaternas partistämma.

– Jag känner en nytändning i Alliansen, säger Annie Lööf (C).

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL
Annie Lööf, Jan Björklund, Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor.

2017 har inte varit något bra år för Allianssamarbetet. De fyra borgerliga partierna har gett olika besked i flera sakpolitiska frågor och är splittrade i synen på Sverigedemokraterna. Dessutom misslyckades man helt med att komma fram till en gemensam linje kring det planerade misstroendevotumet mot försvarsminister Peter Hultqvist (S).

På sina håll har Alliansen avskrivits helt inför valet nästa år. Men de senaste veckorna har de fyra partiledarna gjort gemensam sak vid flera tillfällen och så även i kväll.

Under Moderaternas partistämma i Örebro gjorde man ett framträdande tillsammans på nattklubben Frimis inför jublande moderata ombud.

Stämningen var lättsam, på gränsen till spexig när de skämtade med varandra.

Ulf Kristersson som varit partiledare i drygt tio dagar fick goda råd av Jan Björklund som lett sitt parti i tio år.

– Bara nicka och le.

Spexigt framträdande

Annie Lööf passade, som själv hade bjudit Alliansledarna till korvgrillning hemma i Maramö, tyckte att Ulf Kristersson skulle göra nåt liknande.

– Det kanske kan bli en gymnastiksal i Sörmland eller en krog med åldersgräns så att det bara blir vuxna där, sa Annie Lööf och drog skrattsalvor.

Hon syftade på Ulf Kristerssons bakgrund som gymnast och hanns uttalande om att det behövs fler vuxna i politiken.

Kvällen på scen avslutades med en gemensam selfie. Det skulle bli första bilden till Ulf Kristerssons Instagramkonto som redan har över tusen följare men inte en enda bild.

C-ledaren Annie Lööf poängterade efteråt att det var viktigt att medlemmarna i de olika partierna får se att Alliansens ledare kan trivas ihop - även i lättsamma sammanhang.

– Vi vill visa upp oss tillsammans. Och jag tycker det är viktigt att våra medlemmar inte bara får se oss med sakpolitiska frågor utan att vi också kan skämta och ha kul tillsammans.

”Känner en nytändning”

Hon ger inte mycket för de som säger att Alliansen upplever sina dödsryckningar.

– Alliansen finns i allra högsta grad. Bara sista veckan har vi i princip träffats varje dag. Jag måste säga att jag känner en nytändning i Alliansen. Jag hoppas att vi det kommande året kan lägga fram ett antal gemensamma reformförslag. Och jag tror också att väljarna vill se en mer sammansvetsad allians.

Liberalernas partiledare Jan Björklund sa att det var kul att genom framträdandet välkomna Ulf Kristersson in i partiledarkretsen.

– När valrörelsen blir intensivare kommer vi framträda mer gemensamt också.

Även han känner att Alliansen har fått en nytändning.

– Ja, det får man säga. Under det här året har det varit kris, främst i Moderaterna men även i mitt eget parti. Men vi är igenom det nu.

KD-ledaren Ebba Busch Thor säger att hon var glad över att de alla kunde vara med och förgylla Ulf Kristersson första arbetsstämma som partiledare.

– Det här känns som en nystart för Alliansen, säger hon.

Lovar fler framträdanden

Alliansledarna kom till Örebro på Ulf Kristersson inbjudan.

– Jag bad dem komma hit och förgylla vår kväll. Jag vill verkligen visa att vi gillar Alliansen och att Alliansen på alla sätt håller på att förbereda sig, säger Ulf Kristersson.

Den nya M-ledaren har fått en bra start. Han fick höga betyg för sina insatser i de två partiledardebatterna han deltog i under veckan. För första gången på länge ökar dessutom Moderaterna i opinionen vilket Aftonbladet/Inizios väljarbarometer visade i veckan.

– Det där kan gå upp och ner. Jag sätter mycket större värde på att vi fortsätter att samarbeta. Alliansen har viktiga frågor som vi måste ge svar på och det kommer vi att göra. Men det är ingen panik. Det är ett år kvar till valet, säger Kristersson.

ARTIKELN HANDLAR OM