Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Samir levde som kriminell: ”Politikernas förslag räcker bara för stunden”

Uppdaterad 2018-01-24 | Publicerad 2018-01-23

Alla riksdagspartier är i stort sett helt eniga.

Förstärkt polis och längre straff måste till för att komma åt gängkriminaliteten.

– Men det hjälper bara tillfälligt, säger Samir Sabri, tidigare kriminell som i dag jobbar med ungdomar i organisationen 2nd Chance.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) har senaste tiden presenterat en rad förslag om hårdare tag.

Det är något som alla partier vill se.

”Men en vacker dag kommer de ut”

Samir Sabri, 47, som tidigare levt som kriminell under 20 år, arbetar i dag med ungdomar som hamnat i kriminalitet och missbruk – och har fått många att vända sina liv.

Han håller med om att flera poliser och hårdare straff kan hjälpa – att få bort de kriminella från gatan för stunden.

– Men de jobbar ju inifrån också, fattar de inte det? Tyvärr, du får inte bort det. Du kan slå sönder och försvaga lite här och där. Men du måste ha en uppföljning och lirka dem åt andra hållet.

– Det finns knappt inte i dag.

Samir Sabri, 47

”De kan bara kriga och skjuta”

Samir Sabri anser att det inte bara är att låsa in en gängledare. Man måste gå ”hela vägen” för att göra ett socialt arbete på lång sikt.

– Om man omvänder gängledaren är det större chans att få med sig de andra. Vi jobbar uppifrån och nerifrån för att krackelera. Svansen och ledaren.

– De vill inte hålla på med det här men kan inte ta den andra vägen, de vågar inte. Det här är det enda de kan! De kan bara sälja, kriga och skjuta!

– Och då måste du jobba med deras ilska. Arga, unga män som måste hitta tillbaka till sig själva. Och det gör de inte ensamma.

En andra chans efter fängelset

Samir Sabri berättar att han har äran att jobba med detta på Österåker-anstalten.

– Två gånger i månaden är jag där nu och börjar bygga och pratar. Vad sker när du kommer ut från kåken?

– För de kommer ut en vacker dag – vare sig du vill eller inte. De kommer ut! Och hur vill du att de ska komma ut? Som en atombomb eller som en vanlig människa?

Ett steg till Samirs ”hela vägen” är att fånga upp personer redan inne på fängelset. Och sedan följa upp när de kommer ut – med mötesplatser där det finns andra som varit i deras situation. Men vänt bort från det kriminella livet.

Fotboll på helgkvällarna

Samir Sabri berättar om ett annat projekt tillsammans med Brommapojkarna.

– Vi har över 150 barn fredagar och lördagar på kvällarna. 21–00. Vi har hållit på i 14 månader och det går skitbra. Vi har personer som fått jobb till och med!

Och här behöver samhället ställa upp?

– Vem är samhället här ute? Jo, det är stora företag som också gör sitt. Att de inte dömer ut dessa personer för annars får de inte en chans att komma tillbaka. Men då måste killarna också visa framfötterna, att de också har gjort sin vändning.

Samir berättar om ungdomar de fått ut i jobb på byggen till exempel.

– Du får inte stopp på dem! De jobbar arslet av sig, de har ju fått världens chans. Förmannen eller platschefen kan ringa och säga: Samir, dina killar vet ju inte ens vad kafferast är.

– Det går att göra något åt men då måste alla vara med på tåget och alla göra sin del.

Tipsa
reportrarna