S-topp stäms för förtal efter inställd filmvisning

Göteborg stad stoppade visning av Burka Songs 2.0.

Publicerad:

SAMHÄLLE

Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, stäms för förtal.

Bakgrunden är hennes uttalande om två personer i samband med den uppmärksammade filmen Burka Songs 2.0.

– Anklagelserna är fullständigt orimliga. Vi ses i rätten, svarar Ann-Sofie Hermansson.

Ann-Sofie Hermansson
Foto: ANDERS DEROS
Ann-Sofie Hermansson

Göteborg stad stoppade i mars den omtalade filmen Burka Songs 2.0, från att visas i Angered. Anledningen var att personerna som skulle delta i ett samtal om filmen stod för extremism, ansåg Hermansson.

De utpekade personerna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil polisanmälde Ann-Sofie Hermansson för förtal. Anmälan lades ner men nu går de båda vidare med en ansökan om stämning genom ett enskilt åtal för förtal med hatbrottsmotiv.

”Kafkaartad situation”

Stämningen skickades in till Göteborgs tingsrätt i dag, säger deras juridiska ombud Silas Aliki.

– Utöver att mina klienter naturligtvis upplever hela situationen som obehaglig uppfattar de den också som Kafkaartad, säger Silas Aliki i ett pressmeddelande.

Foto: Draken Film
Bild ur Burka Songs 2.0.

Som exempel nämner Silas Aliki att personerna har jämförts med nazister och att de “inte skulle vara främmande för IS värdegrund i Raqqa”.

Ann-Sofie Hermansson har skrivit om stämningen på sin blogg. Hon konstaterar då att Göteborgs stad vid flera tillfällen sagt nej till att stödja arrangemang från Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén, MMRK, där både Abdullahi och Doubakil ingår.

”Jag har, i linje med de bedömningar som då gjorts samt med stöd även från annan expertis, beskrivit MMRK-medlemmarna Doubakil och Abdullahi som extrema röster som i andra sammanhang bjudit in och försvarat terrorister.” skriver hon på bloggen.

”Ses i rätten”

I ett pressmeddelande skriver Abdullahi och Doubakils juridiska ombud att de kontaktat Ann-Sofie Hermansson och bett henne ta ner blogginläggen och offentligt be dem om ursäkt.

Ann-Sofie Hermansson säger att stycket om ”IS värdegrund i Raqqa” inte är hennes ord utan gick att läsa i GP. Vidare säger hon att det är fullständigt uteslutet att hon skulle ta bort inläggen.

– Det tänker jag inte göra. Jag står för allt jag har sagt. Då ses vi i rätten, säger hon till Aftonbladet.

Publicerad: