Hetsigt bråk om minoritetsgruppers svenskhet

Björn Söder, vice talman (SD), tycker inte att minoritetsgrupper som judar och samer är svenskar.

Det har fått landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) att gå i taket.

– Vilket skitsnack! Jag tillhör själv minoritetsgruppen tornedalingar och känner mig lika mycket svensk för det, säger han.

Bråket har sin grund i en kommentar på Centerpartiets Facebooksida. Björn Söder, sverigedemokratisk riksdagsledamot, vice talman och före detta partisekreterare, skriver:

”Annie Lööf förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar. Dessa grupper har minoritetsställning i Sverige just för att de inte är svenskar. Skäms Annie Lööf för din rasistiska hållning”.

Centerpartiets administratör svarar i samma tråd, bland annat med orden: ”att en vice talman så uttryckligen påstår att människor som är medborgare i Sverige inte bör betraktas som svenskar är mycket anmärkningsvärt”.

C-ledaren Annie Lööf själv twittrar om uttalandet och menar att ”Problemet med Sverigedemokraterna är inte bara deras historia, utan deras uppdelning av människor sker även nu i dag. I deras högsta ledning.”

”Vilket skitsnack!”

Björn Söders kommentar har fått en rad personer i sociala medier att ilskna till och ta avstånd från SD-företrädarens ord. En av dem är landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) som i en Facebook-film kommenterar Söders inlägg.

– Björn Söder tycker att minoritetsgrupper i Sverige inte är svenskar. Vilket skitsnack! Jag tillhör själv minoritetsgruppen tornedalingar och känner mig lika mycket svensk för det. Och det är många med mig som känner så, säger han.

Och fortsätter:

– Jag blir rent ut sagt förbannad när jag hör sånt snack, att vi inte är svenskar. Nu får det vara slut med sådan dynga, sverigedemokrater.

Det är inte första gången som Björn Söder får kritik för sin inställning i frågan.

Även 2014 uttalade han samma åsikt och möttes då av skarp kritik och krav på att han skulle lämna posten som vice talman. Då försvarade sig Söder med att hans ord var korrekta men tagna ur sitt sammanhang.

L: ”Agerar omdömeslöst”

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad påminner om detta och ifrågasätter SD-politikern.

På twitter skriver Haddad: ”Återigen agerar vice talmannen Björn Söder omdömeslöst om våra nationella minoriteter som i allra högsta grad är en del av Sverige. Söder verkar inte ha lärt sig läxan från dec 2014 när han fällde liknande uttalanden om bland annat judar.”

Björn Söder säger till Aftonbladet att det är han som skrivit kommentaren på C:s Facebook och att han gjorde det för att bemöta ett replikskifte från partiledardebatten i onsdags, där Annie Lööf tog upp hans uttalanden från 2014 som exempel på rasism inom SD.

– Det är lågt och det är inte första gången hon drar upp detta när jag inte kan försvara mig, säger han.

I stället menar Söder att det är Lööf och också Bucht som gör sig skyldiga till rasism.

– Det är en otrolig brist på kunskap när man blandar ihop medborgarskap med nationstillhörighet. Jag har aldrig pratat om medborgarskap. Jag menar att alla som är svenska medborgare har samma rättigheter och skyldigheter och ska behandlas lika.

Söder: Han tar bort min nationstillhörighet

Att även Sven-Erik Bucht ilsknat till tycker han är mycket anmärkningsvärt.

– Menar han på fullt allvar att det inte finns ett svenskt folk? Vad är jag då? Han tar bort mig, min nationstillhörighet, när han säger det. Jag är bara svensk medborgare och sedan ingenting annat. Men han är tornedaling och svensk medborgare. Det är ju ett rasistiskt uttalande från hans sida i så fall.

Björn Söder framhåller dessutom att SD har erkänt de minoritetsbefolkningar som finns i Sverige.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE