Experten: Svenska jobb i fara efter valet av Trump

Av: Anette Holmqvist, Christoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Donald Trumps segertåg har skakat om flera marknader, bland annat Stockholmsbörsen föll initialt.

Svensk ekonomi kan påverkas på flera plan och jobb hotas.

– Vi följer utvecklingen på de finansiella marknaderna noga, både under dagen och de närmaste veckorna, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Donald Trumps och hans väljares lycka över nattens framgång i det amerikanska presidentvalet återspeglades inte på världens börser.

När Trump, som bland annat vill sänka skatter och slopa handelsavtal, såg ostoppbar ut under onsdagsmorgonen skakades flera börsmarknader runt om i världen.

När Stockholmsbörsen öppnade hade Trump utropats till segrare.

”Svensk ekonomi står stark”

Vid öppning hade Stockholmsbörsen dykt 3,4 procent men började snart återhämta sig en aning.

På finansdepartementet följer man utvecklingen noga – timme för timme. Under hösten har en grupp inom regeringskansliet analyserat hur Sverige kan påverkas, beroende på vem som avgår med segern.

Magdalena Andersson slår fast att svensk ekonomi står väl rustad för att klara svängningarna.

– Resultatet av valet blev kanske inte det som många på marknaden hade förväntat sig, så vi har sett en del reaktioner. En ganska kraftig reaktion på Stockholmsbörsen, som sedan har återhämtat sig, och vi ser också att den svenska kronan har försvagats något. Som så ofta i sådana här lägen söker sig investerare till säkrare tillgångar, så guldpriset har stigit och aktier fallit i pris, säger hon.

– Men även om vi ser en del turbulens just nu så är det viktigt att säga att den svenska ekonomin står stark, inte minst mot bakgrund av våra välkapitaliserade banker och sunda statsfinanser.

Oklar politik med Trump

Ett orosmoln är dock att ingen vet säkert vilken politik Donald Trump kommer att föra, då han är ett hittills oprövat kort politiskt, slår finansministern fast.

– Han har ju gjort en del uttalanden i valrörelsen som har varit tämligen drastiska. Men vi får se vilken politik han väljer att föra när han är president och vilka möjligheter han har att få igenom den i den amerikanska kongressen.

Den svenska regeringen kommer att analysera vilka rådgivare Donald Trump samlar omkring sig.

– Det kan ge en del indikationer på vilken politik han kommer att föra när han har blivit president, säger Andersson.

Hon påpekar att det från svenskt håll är viktigt att fortsätta att stå upp för frågor som rör frihandel, trots att Trump har uttryckt sig negativt om handelsavtalen.

– Det är något som vi traditionellt har arbetat med och ska fortsätta att arbeta för, och där är USA en viktig handelspartner för Sverige.

”Riskerar svenska jobb”

Den privatekonomiska experten Annika Creutzer är inte förvånad över att marknaden reagerar på valet av Trump. Hon menar att börserna brukar reagera kraftigt initialt.

Enligt Creutzer kommer de amerikanska långräntorna att pressas ned av resultatet vilket även påverkar Sverige där det för tillfället redan är negativ ränta.

– Det kommer påverka svenska räntor. Det kommer vara fortsatt lågt. Men då har vi den andra sidan av myntet: ekonomin tar inte fart som man hoppas. I och med att han är emot internationell handel ökar det här risken för jobben i Sverige, säger Annika Creutzer.

Liksom finansministern påpekar Annika Creutzer att man ännu inte vet vilken del av Trumps politik som blir verklighet. Men såväl stora som mindre stora företag kommer att drabbas om det blir färre handelsavtal.

– Nu sker det inte över en natt men det lägger sig som en våt filt över all handel. För ett litet exportberoende land innebär det risk för jobben. Det är det enkla svaret och det gäller både små och stora företag, säger Creutzer.

Publicerad:

LÄS VIDARE