Landsbygdsministern sågas efter köttutspel

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) vill inte ha några pekpinnar om köttätandet.

Nu får han mothugg – av sina egna.

Ministerns uttalanden har rört upp känslor inom både S och MP.

– För mig är det viktigt att säga att svensk köttkonsumtion behöver minska, säger Matilda Ernkrans (S), ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

En blodig biff med bea må vara smaskigt – men moder jord har nog inga svårigheter att hålla sig för skratt när du sätter tänderna i köttet.

De flesta experter är eniga: Köttkonsumtionen har en negativ inverkan på både hälsan och miljön. Både FN och Jordbruksverket är överens om att köttätandet måste minska för klimatets skull.

Produktionen av kött står för omkring en femtedel av världens koldioxidutsläpp. Därför beskrivs minskat köttände ofta som en viktig åtgärd för att förbättra miljön.

Bucht: Inga pekpinnar

Men när Sveriges Radio frågade ut landsbygdsminister Sven-Erik Bucht om köttets miljöpåverkan så var han av en annan åsikt.

– Jag vill inte politiskt styra vad som ska finnas på middagsbordet, säger han till Sveriges Radio.

Regeringen håller just nu på med en livsmedelsstrategi där jordbruket ska bli mer hållbart och miljövänligt, men några "pekpinnar" om minskat köttätande vill Bucht inte att den ska innehålla.

– Jag tror inte att den kommer handla om att nu ska ni inte äta kött, det kommer livsmedelsstrategin inte att handla om, säger han till radion.

När reportern frågar om utesluter han även tankar om att förespråka att äta mindre kött.

”Konsumtionen måste minska”

Landsbygdsministerns uttalanden har fått många ögonbryn att höjas. En av dem som inte gillar dessa tankar är hans partikamrat Matilda Ernkrans, ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– För mig är det viktigt att säga att svensk köttkonsumtion, som den ser ut i dag, behöver minska, både av klimat- och miljöskäl men också av solidaritetsskäl, säger hon och menar att det är hennes parti enigt om.

Ernkrans vill att Sverige ska gå mot en utveckling där vi äter mer vegetariskt, fisk och rotfrukter men också vilt och ekologiskt naturbeteskött.

Christoffer Bernsköld, Hälso- och sjukvårdsregionråd Östergötland och ordförande för S-distriktet i området, har också reagerat:

– Utifrån den ambition som pekas ut i regeringsförklaringen om att minska både klimatpåverkan och minska hälsoklyftorna är det olyckligt att helt avvisa frågan om minskad köttkonsumtion inom livsmedelsstrategin.

MP: Saknar koll och kompetens

Lorentz Tovatt, avgående ordförande i Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom, totalsågar Buchts uttalanden.

– Det är verkligen anmärkningsvärt att ansvarig minister inte har koll och kompetens på detta område. Köttkonsumtionen har ökat drastiskt, den skadar miljö och klimat och den innebär en direkt hälsorisk. Att Bucht inte har koll på detta är under all kritik.

Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare sagt till Aftonbladet att han själv har minskat sitt köttätande – för miljöns skull.

– Jag äter kött men jag har minskat mitt köttätande, jag tycker det är viktigt att bidra i detta, sa han i samband med klimattoppmötet i Paris.

Sven-Erik Bucht får dock också indirekt stöd av partikamrater i frågan. Johan Persson, kommunalråd i Kalmar, framhåller till exempel att man borde prata mer om vikten av äta mer svenskt kött, då betande djur är en förutsättning för en rik odlingsmark, framhåller han.

Läs också:

TORKAN: Över sju miljoner hotas av svält

ISARNA SMÄLTER: Larmet – Grönland har blivit Gråland

SÅ DRABBAS SVERIGE: Staden förvandlas till en damm

Publisert:

LÄS VIDARE