Finansministern: ”Det går inte att expandera ett välfärdssamhälle hur som helst”

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Migrationsfrågan har skapat en djup spricka inom socialdemokratin.

Men finansminister Magdalena Andersson anser att skärpningarna är helt nödvändiga.

– Vi kan inte ha ett mottagande på större nivå än att vi kan upprätthålla vårt välfärdssamhälle, säger hon.

Det har stormat i S ända sedan statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon presenterade att man vill se en stram migrationspolitik för kommande mandatperiod. Särskilt stor har ilskan varit i frågor som rör familjeåterförening och tillfälliga uppehållstillstånd.

1 av 4 | Foto: Pontus Orre
Finansminister Magdalena Andersson anser att skärpningarna av migrationspolitiken är helt nödvändiga.

Magdalena Andersson har dock inga problem att försvara riktningen framåt.

– Jag står helt bakom det förslag som vi har lagt fram. För mig är det här en återgång till en klassisk S-politik. En reglerad invandring var den politik som fördes när jag gick med i SSU och sedan i partiet, säger hon.

Förlängning av dagens system

Egentligen handlar det om en förlängning av det system som redan gäller, till följd av regeringens överenskommelse med Alliansen hösten 2015, framhåller Andersson. Dessutom en politik som ligger i linje med S kongressbeslut om en migrationspolitik i nivå med övriga EU.

– När jag träffat medlemmar, kommunalråd och andra företrädare så står de allra flesta bakom den här politiken och ser också nödvändigheten i att vi ger besked före valet. Men det är klart att det finns individer som inte tycker att det här är bra. Vi är ett stort och brett parti och då finns det även medlemmar som har andra uppfattningar.

Finansminister Magdalena Andersson anser att skärpningarna av migrationspolitiken är helt nödvändiga.
Foto: Pontus Orre
Finansminister Magdalena Andersson anser att skärpningarna av migrationspolitiken är helt nödvändiga.

”Går inte att expandera hur som helst”

Magdalena Andersson menar att fokus nu måste flyttas från mottagandet till att låta dem som redan har kommit få bli en del av vårt samhälle.

– Rätten att söka asyl är otroligt viktig, men i ett socialdemokratiskt samhälle så har vi även ansvar för alla medborgare som får rätt att stanna i Sverige. Att de ska kunna bli en del av vår samhällsgemenskap, att det ska finnas möjlighet att få lära sig svenska, få en bostad, skaffa sig ett jobb och att barnen ska kunna gå i skolan.

Enligt finansministern handlar det också om att samhället måste klara av att upprätthålla välfärden.

– Det går inte att expandera ett välfärdssamhälle hur som helst, därför har vi socialdemokrater alltid stått upp för en reglerad invandring.

Utesluter SD

Magdalena Andersson slår fast att hon gärna skulle se en bred politisk överenskommelse för migrationspolitiken, när dagens uppgörelse löper ut i juni 2019.

Är det med Alliansen du tänker dig en uppgörelse?

– Ska man göra breda överenskommelser tror jag inte man ska sitta och utesluta partier.

Skulle Sverigedemokraterna kunna ingå?

– Jag har svårt att se att en regering skulle bryta mot internationella konventioner, och jag tror att deras politik skulle innebära det. Jag har svårt att se att deras politik ens är förenlig med ett EU-medlemskap, så att gå ut ur EU via migrationspolitiken… Nej, det blir svårt att samarbeta med ett parti som har krav som i praktiken skulle innebära att man går ut ur EU.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad: