Hultqvists parhäst lämnar regeringen

avPär Karlsson

Regeringen förlorar ännu en tung spelare, rapporterar SvD.

Kort före valet står det klart att Jan Salestrand, statssekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist (S), ska sluta.

Han blir den femte statssekreteraren som lämnar Stefan Löfvens regering i år.

Efter valet 2014 utsågs Jan Salestrand till statssekreterare hos den nytillträdde försvarsministern Peter Hultqvist (S). Sedan dess har den tidigare generallöjtnanten och chefen för Högkvarteret varit en viktig parhäst för Hultqvist.

Men nu, en månad före valet, står det klart att Salestrand lämnar sin tjänst för att i stället bli chef för kungens stab på slottet.

Han kommer dock att arbeta kvar över valet, fram till den 1 oktober.

Salestrand blir därmed den femte statsekreteraren, en politiskt anställd chefstjänsteman, som meddelat att denna ska eller kommer att lämna regeringen.

1 av 3 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Jan Salestrand slutrar som statssekreterare vid Försvarsdepartementet.

Marinette Nyh Radebo, pressekreterare hos försvarsministern, säger att det från början stod klart att Salestrand inte skulle vara kvar mer än en mandatperiod.

– Redan vid rekryteringen för fyra år sedan var det klarlagt att Jan Salestrand stod till förfogande i en mandatperiod, säger hon till Aftonbladet.

Salestrand själv säger i en kommentar till Aftonbladet:

– Jag känner mig hedrad av att ha fått detta erbjudande och ser fram emot att arbeta för statschefen. Med det sagt har det varit fyra fantastiska år på Försvarsdepartementet och jag har haft och har fortsatt ett utomordentligt samarbete med Peter Hultqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM