Pär Holmgren: Sista mandatperioden vi har på oss

”Läget är akut”

Den tidigare tv-meteorologen Pär Holmgren tar steget in i politiken.

Som en av två toppkandidater på MP:s lista till EU-valet, menar han att Europa måste få till en tydlig plan för klimatpolitiken.

– Ur ett EU-perspektiv så är det här sista mandatperioden vi har på oss, säger Pär Holmgren.

Den förre tv-meteorologen Pär Holmgren toppar, tillsammans med kulturminister Alice Bah Kuhnke, Miljöpartiets lista till EU-parlamentet nästa år.

Därmed tar Pär Holmgren, som de senaste decennierna blivit en framträdande profil när det gäller klimatfrågor, klivet in i partipolitiken. Han fick frågan från Miljöpartiet för ungefär en månad sedan. Miljöpartiet har i dag fyra mandat i EU-parlamentet efter det framgångsrika valet 2014.

– Jag har fram tills nu varit väldigt tydlig med att jag vill vara partipolitiskt neutral. Men läget är så akut. Ur ett EU-perspektiv så är det här sista mandatperioden vi har på oss för att ha en väldigt tydlig plan på hur omställningen ska gå till.

Hur illa skulle du säga att det är? Det har under hösten kommit flera oroande rapporter om klimathotet.

– För varje forskarrapport som kommer desto allvarligare är läget. Dels för att man upptäcker nya risker med klimatfrågan, till exempel att Golfströmmen och jetströmmarna kan försvagas. Men den största anledningen till att det blir värre är den otillräckliga klimatpolitiken i EU, USA och Kina.

”Kan gå snabbt”

Vi har redan en grads uppvärmning. Enligt flera studier går den planetära gränsen vid 1,5 och samtidigt ökar utsläppen – hur ska detta hanteras?

– Jag brukar dra paralleller till kvinnlig rösträtt eller när slaveriet avskaffades. När man väl började prata om de sakerna tror jag de flesta sa att det där går inte att ändra på, för vi har alltid gjort så. Men när man väl sätter igång processen går det snabbt, när man väl uppnår en tillräckligt stor kritisk massa. Då vet vi sen tidigare att stora paradigmskiften kan gå ganska snabbt.

För 12–13 år sa du i en intervju att du inte trodde på allmänna val som en modell för att lösa de problem vi står inför. Hur ser du på det när du nu går in i politiken?

– Delvis var det där ett skämt, det gick jag ut ganska snabbt och sa att det där stämmer inte – jag blev delvis misstolkad. Så i detalj tar jag avstånd från det uttalandet.

Förändra ekonomiska systemet

Men tycker du att det finns det något läge där staten skulle behöva gå in mer aktivt än den gör i dag?

– Man kan vända på det och säga att om vi misslyckas med klimatpolitiken och olika typer av kriser kommer tätare och tätare, så kan det hända att något land tar den typen av beslut i framtiden. Risken för det ökar. Men jag är, och har alltid varit, övertygad om att den demokratiska vägen och folkbildning är den absolut bästa vägen.

Samtidigt menar Pär Holmgren att delar av det ekonomiska systemet måste förändras.

– Jag tror att man ska fundera på den frågan i en annan ordning. Jag tycker inte det är riktigt att man i förlängningen ska tjäna pengar på att släppa ut koldioxid, skövla en skog eller tömma havet på fisk. Vi måste ha ett ekonomiskt system som gör det för dyrt eller till och med olagligt. Det borde för länge sen ha varit olagligt att öppna nya kolgruvor eller borra efter olja i Arktis.

Publisert:

LÄS VIDARE