Krisen inom Polisen

Hård kritik från Alliansen mot nya toppjobbet

Av: 

Jonathan Jeppsson

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

I dag kom beskedet att Dan Eliasson avgår som rikspolischef.

I stället tar han över Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, vilket väcker kritik.

– Märkligt att till gd utnämna en misslyckad S-märkt rikspolischef, skriver Liberalernas ledare Jan Björklund på Twitter.

Dan Eliasson avgår som rikspolischef.

Han gör sin sista dag den 15 februari.

− Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag, säger Dan Eliasson på polisens hemsida.

Beskedet välkomnas av Allianspartierna, som länge krävt hans avgång.

– Chefer inom polisen behöver visa ledarskap och utkrävas på ansvar. Här har såväl Eliasson som regeringen brustit. Bra att han nu slutar. Det är ett viktigt steg på vägen för att skapa arbetsro i organisationen och öka tryggheten i hela landet, skriver Centerledaren Annie Lööf på Twitter.

Samtidigt kritiserar flera Alliansföreträdare det faktum att Eliasson går till ett nytt toppjobb, på MSB.

– MSB ska nu bygga upp det nya svenska civilförsvaret inför det ökade hoten från terrorister och Putin. Märkligt att då till GD utnämna en misslyckad S-märkt rikspolischef, skriver Liberalernas partiledare Jan Björklund på Twitter.

Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiska talesperson, säger till Aftonbladet:

– Det framstår som att regeringen använder tillsättningar av generaldirektörer för att lösa att man vill avsätta en rikspolischef. Det tycker jag är anmärkningsvärt. Regeringen får förklarar om Dan Eliasson har rätt erfarenhet för att bygga upp det civila försvaret.

KD-ledaren Ebba Busch Thor skriver på Twitter:

– Välkommet att Eliasson lämnar polisen. Ovälkommet att han tar över MSB som också är viktig myndighet.

KD har skickat in skriftlig fråga till ministern

KD:s gruppledare Andreas Carlson har skickat in en skriftlig fråga till justitieminister Morgan Johansson (S) kring rekryteringen av Eliasson som generaldirektör på MSB.

– Det handlar om hur det har gått till. De är viktigt att det är baserat förtjänst och skicklighet och en transparant process. Det finns anledning att ifrågasätta om det varit så från regeringens sida. Jag förväntar mig svar från ministern, säger Carlson.

Från Moderaterna skriver EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark om Eliassons nya uppdrag:

– Den ständiga flyttkarusellen med Dan Eliasson kommer nu med MSB ha undergrävt fyra viktiga myndigheters verksamhet och förtroende, skriver Gunnar Hökmark.

Även Sverigedemokraterna är kritiska:

– Det är givetvis väldigt positivt för polisen att Dan Eliasson slutar som Rikspolischef. Däremot är det mycket märkligt att han samtidigt tilldelas ett nytt jobb som myndighetschef för MSB. Regeringen låter honom alltså fortsätta sin katastrofala vandring genom Myndighetssverige, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof skriver på Twitter:

– Tänkte precis ställa mig upp och skrika Good riddance you daft twat, men så läser jag att Eliasson blir generaldirektör på MSB. WTF?

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Krisen inom Polisen

LÄS VIDARE

Dan Eliasson avgår som rikspolischef – går till MSB

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen inom Polisen

Dan Eliasson

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Jan Björklund