#Metoo-rörelsen

S-toppen Roger Mogert avgår – anklagas för trakasserier

Av: 

Emma Lindström

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Socialdemokraten och borgarrådet Roger Mogert avgår efter att han har anklagats för trakasserier av flera kvinnor.

Uppgifterna kom fram i en utredning tillsatt av finansborgarrådet Karin Wanngård (S), i spåren efter #metoo-uppropen.

– Jag skickade hem honom. Jag hade inte den fulla bilden från början, men han kunde inte vara på arbetsplatsen, säger Karin Wanngård till Aftonbladet.

Roger Mogert, stadsbyggnads- och kulturborgarråd (S) i Stockholm, avgår.

Roger Mogert, stadsbyggnads- och kulturborgarrådet i Stockholms stad, avgår efter att han anklagats för trakasserier av flera kvinnor.

Uppgifterna om trakasserier ska ha kommit fram i samband med uppropet #imaktenskorridorer.

– I samband med att den här gruppen startades så har det kommit in information om beteende och agerande som inte är acceptabelt. Han inser allvaret i det som hänt. Konsekvensen blir att han lämnar sina uppdrag. Det är bra. Vi verkar i en förtroendebransch, och han har brustit i det förtroendet. Då finns det bara en konsekvens av det, och det är att lämna, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

”En handfull kvinnor”

Hon vill inte gå in närmre på vad det är för uppgifter som kommit fram men säger att hon och Mogert är överens om att han inte kan fortsätta.

– Det är en handfull kvinnor har hört av sig. De delar som kommit till min kännedom är tillräckligt för att han ska avgå. Han har använt sin maktposition för att komma i kontakt med kvinnor och kvinnor har känt sig utsatta. Det är ett mönster som är oacceptabelt och ett beteende som inte rimmar med att vara borgarråd i Stocholm, säger Karin Wanngård till Aftonbladet.

”Oacceptabelt”

Roger Mogert säger att vänner till honom har påpekat att hans beteende ”inte har varit bra” men att han slagit det ifrån sig. Nu menar han att han inte längre kan värja sig mot anklagelserna efter att de lagts fram för honom.

– Jag har betett mig på ett sätt som är oacceptabelt, jag har fått de här kvinnorna att känna sig utsatta. Jag är djupt ledsen för det och vill be de här personerna om ursäkt, säger han.

  • Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Han säger att han missbrukat förtroendet han fått och att det är därför han avgår.

– Mitt beteende de senaste åren har inte varit ok och är långt ifrån vad man kunnat vänta sig av en företrädare för vårt parti. Jag har missbrukat det förtroende som givits mig och lämnar därför alla mina politiska uppdrag med omedelbar verkan, säger Roger Mogert.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

#Metoo-rörelsen

LÄS VIDARE

”I maktens korridorer ser vi oss över axeln”

ÄMNEN I ARTIKELN

#Metoo-rörelsen

Socialdemokraterna

Roger Mogert

Stockholm

#Imaktenskorridorer

Metoo