Socialdemokraternas kris

Nere för räkning

Av: 

Elisabeth Marmorstein

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Nu hänger allt på en debatt – och ett ödesmöte med VU

DET ÄR BRÅTTOM Håkan Juholt är extremt pressad. Misslyckas han i dagens partiledardebatt kommer han att ha ytterligare en sak att förklara när han träffar verkställande utskottet i morgon. Dessutom har fler partikollegor vänt honom ryggen sedan hans snedsteg i försvarsfrågan i Sälen.
DET ÄR BRÅTTOM Håkan Juholt är extremt pressad. Misslyckas han i dagens partiledardebatt kommer han att ha ytterligare en sak att förklara när han träffar verkställande utskottet i morgon. Dessutom har fler partikollegor vänt honom ryggen sedan hans snedsteg i försvarsfrågan i Sälen.

Håkan Juholts dagar kan vara räknade.

I morgon ställs han till svars för att han försökt slopa en av partiets allra viktigaste frågor - höjningen av a-kassan.

Mötet med det mäktiga verkställande utskottet avgör hans framtid.

TRÄFFAS I MORGON Juholt har troligtvis bara en chans att förklara för Wanja Lundby-Wedin och övriga ledamöterna i verkställande utskottet varför han är rätt man att leda Socialdemokraterna.

I dag intar Håkan Juholt talarstolen för sin tredje partiledardebatt i riksdagen. Förväntningarna är enorma, partikamraterna kräver att han lyckas ta initiativet i jobbfrågan.

Frågan är om det räcker. Krisen för Håkan Juholt blir värre för varje dag. Allvarligast är turerna kring a-kassan. Aftonbladet kunde i höstas avslöja att Juholt försökt stryka höjningen av a-kassan bara en halvtimme före den skulle presenteras för gruppstyrelsen i riksdagen.

Håkan Juholt har gång på gång förnekat uppgifterna, men flera socialdemokrater som kontrollerat uppgifterna hävdar motsatsen.

I december skrev till exempel LO-ekonomen Torbjörn Hållö på Twitter:

– Aldrig aldrig ljuga.

Vill ta reda på vad som hände

Nu vill LO-basen Wanja Lundby-Wedin en gång för alla ta reda på vad som egentligen hände. A-kassan är en socialdemokratisk hjärtefråga, för LO är den helt avgörande. Att S-ledaren till synes lättvindigt var beredd att stryka den är sprängstoff i hela arbetarrörelsen.

– Det är obehagligt att förmågan att försvara a-kassan inte finns i hans ryggmärg. Folk frågar sig om han verkligen förstår den svenska modellen.

Men a-kassan är inte Juholts enda problem. Efter fadäsen vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i måndags har ännu fler partikamrater vänt honom ryggen. Det som skulle ha blivit hans stora comeback slutade i ännu ett klavertramp.

– Även de som har tyckt att attackerna mot honom har varit orättvisa börjar nu tvivla på hans förmåga. Det har varit för många dikeskörningar, säger en tung socialdemokrat.

Vägrar uttala sitt förtroende

Uppgivenheten växer över att politiken helt överskuggas av partiledarens misstag.

Riksdagsledamoten Pia Nilsson vägrar uttala sitt förtroende för Juholt.

– Jag tänker inte svara på den frågan i det här läget, jag har förtroende för vår politik och jag vill verkligen se till att rädda vårt parti, det är därför jag förväntar mig att verkställande utskottet agerar kraftfullt.

Sonderingar pågår

Enligt Aftonbladets källor pågår sonderingar i delar av partiet för att se om Håkan Juholt kan bytas ut. En lösning som har diskuterats är att han avgår och att verkställande utskottet utser en tillförordnad ordförande till nästa ordinarie kongress. Så gick det till när Ingvar Carlsson tog över efter mordet på Olof Palme.

Men det är långtifrån säkert att kuppmakarna lyckas. Sist Håkan Juholt var så här ifrågasatt vägrade han att ge upp utan hänvisade till att han var vald av kongressen.

En vän till honom uppger för Aftonbladet att han haft tankar på att avgå, men har bestämt sig för att fortsätta kämpa. Fadäsen i Sälen ångrar han djupt.

– Han vet att han inte har råd med sådana misstag, ingen är mer ledsen än han över det. Men han har inget val, det är bara att bita ihop och köra.

Vid lunchtid i morgon inleds Juholts ödesmöte med partiets mäktiga verkställande utskott. Bara de ordinarie ledamöterna får delta under första dagen, först på fredag är samtliga ledamöter på plats.

Ses på LO-borgen

I normala fall träffas VU på partihögkvarteret på Sveavägen 68. Denna gång ska de ses på LO-borgen.

Lyckas inte Juholt ge Wanja Lundby-Wedin och de andra ledamöterna en trovärdig förklaring kan hans dagar som partiledare snart vara över.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Socialdemokraternas kris

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraternas kris

Socialdemokraterna