Socialdemokraternas kris

Här sabbar han planen

Av: 

Anette Holmqvist

Elisabeth Marmorstein

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Juholt gick emot partiets strategi: Vi har problem

SÄLEN/STOCKHOLM. Håkan Juholt slåss för sitt politiska liv.

Nu möblerar han om i partitoppen för att tysta sina kritiker.

Aftonbladet kan i dag avslöja den hemliga strategin som ska rädda honom kvar som S-ledare.

SLUTKRAMAT S-toppen Ylva Johansson och Håkan Juholt kramar om varandra under Socialdemokraternas extrakongress i Stockholm förra våren. Men nu är tonen hårdare. ”Vi har problem. Har vi opinionssiffror på runt 25 procent gör vi något fel, det är fullkomligt självklart”, säger Ylva Johansson.
SLUTKRAMAT S-toppen Ylva Johansson och Håkan Juholt kramar om varandra under Socialdemokraternas extrakongress i Stockholm förra våren. Men nu är tonen hårdare. ”Vi har problem. Har vi opinionssiffror på runt 25 procent gör vi något fel, det är fullkomligt självklart”, säger Ylva Johansson.

Utvilad och solbränd efter en semester i Mexiko återvände Håkan Juholt till jobbet.

Det tog dock bara ett knappt dygn så var han ifrågasatt igen, när han påstod att regeringen gjort upp med SD om försvaret – trots att Sverigedemokraterna inte satt i riksdagen när försvarsbeslutet fattades.

Ska möblera om i toppen

Fadäsen kom minst sagt olämpligt. Juholt och hans närmaste stab har lagt fast en ny strategi för att minska klavertramp och kunskapsluckor.

– Det handlar om att få honom att sätta sig ner och noga gå igenom en sakfråga före en debatt eller en intervju, säger en S-källa med insyn.

En annan del i strategin är att vara restriktiv med media, men ännu viktigare är ommöbleringen i partitoppen. Nu vill Håkan Juholt tysta motståndarna – genom att knyta dem närmare till sig.

Aftonbladet kan i dag avslöja att förre partisekreteraren Ibrahim Baylan är aktuell för en ny toppost.

Vill kontrollera Moberg

I dag är riksdagsmannen Lars Johansson talesperson i näringslivsfrågor men hans avtryck är blygsamt. Enligt uppgift riskerar han att petas. En möjlig kandidat är Ibrahim Baylan, som dock inte vill kommentera saken.

Håkan Juholt behöver även en ny utrikespolitisk talesperson när nu Urban Ahlin, som SVT:s Rapport avslöjade i går, blir gruppsekreterare i riksdagen.

Den posten brukar innehas av en tjänsteman. Att nu en politiker får jobbet tolkas som att Håkan Juholt vill kontrollera gruppledaren Carina Moberg. Hon stack ut hakan när hon dömde ut Juholts skuggbudget i ett mejl till riksdagsgruppen.

Har kritiserats

Frågan är om riksdagsgruppen accepterar Ahlin. För ett drygt år sedan avslöjade Aftonbladet att han anklagats för sexuella trakasserier, vilket upprörde partikamraterna.

Blir han vald som gruppsekreterare måste han sluta som utrikespolitisk talesperson. Enligt Aftonbladets källor är Kenneth G Forslund en het kandidat för posten.

Men det viktigaste i den nya strategin är att få ut politiken. Ett första steg blir att få partiledardebatten på onsdag att handla om jobben.

”Vi gör något fel”

Ylva Johansson, talesperson i arbetsmarknadsfrågor, menar att Håkan Juholt har ett stort ansvar.

– Vi har problem. Har vi opinionssiffror på runt 25 procent gör vi något fel, det är fullkomligt självklart.

I går kväll åkte Håkan Juholt tillbaka till Stockholm för partiledardebatten i morgon. Han utlovar nya offensiva satsningar.

– Det finns ett sug efter socialdemokratins idéer. Det finns många människor som sätter sina förhoppningar till oss, säger han.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Socialdemokraternas kris

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraternas kris

Socialdemokraterna