M: Lööfs beslut förstörde för oss i valet

Väljarna varken litade på Moderaterna eller visste vad en röst på dem skulle leda till för politik.

Partiets eftervalsanalys efter det sämsta resultatet på 16 år innehåller svidande intern kritik – men även en känga mot Centerpartiet.

– Efter att de gjorde upp med den rödgröna regeringen om de ensamkommande förlorade Alliansen sitt övertag, säger Mats Green (M), ordförande i eftervalsanalysgruppen.

Efter den utdragna regeringsbildningen är Moderaterna färdiga med sin eftervalsanalys, som letts av riksdagsledamoten Mats Green (M).

Partiet fick 19,8 procent av rösterna i valet 2018, det sämsta resultatet på 16 år. Trots att man tappade mest av alla drog många i partiet en lättnadens suck på valnatten, då det sett ännu sämre ut veckorna före.

Men trots en bra spurt lyckades M bara uppnå ett av de tre mål man satt upp, att öka antalet lokala styren man satt med i. De andra, att bilda en alliansregering och att öka på nationell nivå, misslyckades man med.

”Man litade inte på oss”

Mats Green menar att flera saker blir tydliga i gruppens analys.

– Det var otydligt för vissa väljare vad en röst på M innebar. Det andra var att man inte litade på oss. 16 år av kursändringar har tagit ut sin rätt.

Han slår fast att det förändringsarbete som inleddes efter valet 2002 och som resulterade i åtta år i regeringsställning, överlag var bra.

– Samtidigt blev en del kursändringar, som Decemberöverenskommelsen, inte riktigt lika lyckade. Kursändringar, på gott och ont, innebär ibland en oklarhet kring vad ett parti står för. Givetvis ska man fortsätt förändra sig, men då måste det vara tydligt vad förändringarna grundar sig i.

I analysen radas en rad händelser upp från den förra mandatperioden som innebar att M sköt sig själva i foten. Allt från Fredrik Reinfeldts plötsliga avgång på valnatten 2014 till Decemberöverenskommelsen och Anna Kinberg Batras ”januaribesked” om Sverigedemokraterna 2017.

Men samtidigt menar man att Centerpartiet också förstörde M:s chanser inför valet genom att göra upp med den rödgröna regeringen kring de ensamkommande unga.

”C splittrade Alliansen”

I analysen står att ”C:s beslut splittrade Alliansen i en av mandatperiodens viktigaste frågor”.

– Efter det förlorade Alliansen sitt övertag i opinionsmätningarna, säger Green.

Han menar att det ledde till en osäkerhet bland M-väljarna, kring vilken migrationspolitik som Alliansen egentligen stod för.

Under hela valrörelsen drogs M-ledaren Ulf Kristersson också med problem i regeringsfrågan. Både motståndarna och alliansvännerna sa att M var redo att samarbeta med SD, något han förnekade.

Enligt Green har M under lång tid låtit andra partier definiera vad M egentligen är. Det måste få ett slut, menar han.

– Vi behöver bli mer offensiva när det handlar om att definiera oss själva.

Analysgruppen har flera medskick till partiledningen. Det handlar bland annat om att ”bejaka det liberalkonservativa arvet”.

– Det är vår stora styrka. När det handlar om framtidsfrågor som miljön och integrationen är det tydligt att den syntesen behövs.

– Vi pratar också om “back to basics” när det gäller det moderata frihetsbudskapet. Men det absolut viktigaste är att bygga upp förtroendet för partiet igen, vi måste sätta Moderaterna främst.

Publisert:

LÄS VIDARE