Valet 2018

S vill begränsa arbetskraftsinvandringen

Av: 

Jonathan Jeppsson

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Personer ska inte kunna arbetskraftsinvandra till Sverige – om det inte finns ett behov eller en brist inom det yrket.

Förslaget från Socialdemokraterna handlar om cirka 6 000 jobb per år.

– Vi kan inte ha ett system där jobb som kan göras av nyanlända eller arbetslösa görs av personer som hämtas från andra kontinenter, säger statsminister Stefan Löfven.

I dag presenterar Socialdemokraterna ett förslag som ska ändra systemet med arbetskraftsinvandring.

– Vi vill ha ett starkare samhälle. Arbetslösheten ska pressas tillbaks med alla till buds stående medel, säger Stefan Löfven.

– Vi kan inte ha ett system där jobb som kan göras av nyanlända eller arbetslösa görs av personer som hämtas från andra kontinenter. Det är dåligt för de personer som utnyttjas i ett sådant system, det är dåligt för den svenska modellen.

Statsminister Stefan Löfven.

”Världens mest liberala system”

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson menar att Sverige i dag har ett av världens mest liberala system när det gäller arbetskraftsinvandring, ett system som är orimligt och som utnyttjas.

– Man luras hit, till städbranschen till exempel. Det är vanligt att man säljer arbetstillstånd, eller att individen inte får ut den lön som man var utlovad, säger Ylva Johansson.

Ska prövas

– Det är därför vi vill ändra regelverket. Vi vill att det ska vara lätt att ta hit personer för arbetskraftsinvandring, när det finns ett behov. Men det ska göras en prövning av när det finns ett behov, en brist. Vi vill också skydda de som utnyttjas under ibland nästan slavliknande förhållanden.

– Vi vill också titta på om det ska ställas någon sorts kompetenskrav på de som kommer.

  • Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Enligt Stefan Löfven rör det här sig om cirka 6 000 jobb per år.

– Det är inte lite. Det är precis de här jobben vi behöver ha för de som har låg utbildning.

Nu ska en utredning titta på hur förslaget ska kunna genomföras. S vill att det ska vara en statlig myndighet som bedömer i vilka branscher det finns arbetsbrist.

Sedan tidigare är det känt att både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är inne på samma linje som S. Men från Allianspartierna är man mycket kritiska.

Alliansen kritiska

Moderatledaren Ulf Kristersson säger:

– Det stora problemet är inte att det kommer människor som arbetar, försörjer sig själva och bidrar till Sverige. Det stora problemet är att många som bor i Sverige som aldrig kommer in på arbetsmarknaden. Men det betyder inte att man inte ska stävja missbruk och utnyttjande av människor som kommer hit.

Centerpartiets ledare Annie Lööf är också kritisk.

– I Socialdemokraternas värld räknas inte den bedömning som arbetsgivaren gör av den person de vill anställa. Istället ska en myndighet göra det. Det här är bara ännu ett bevis på deras företagarfientliga politik.

–  Självklart ska det finnas lagar och regler mot utnyttjande. Men den som kan försörja sig själv och behövs i ett företag ska få möjlighet att stanna. De allra flesta som kommer hit som arbetskraftsinvandrare har goda villkor och bidrar positivt till samhället. Sverige har inte råd att säga nej till människor som kommer hit och försörjer sig själv, att S gör det visar hur de gett upp i jobbfrågan.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Valet 2018

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Socialdemokraterna

Arbetsmarknadspolitik

Valet i Sverige