Annie Lööf dagen före nazistmarschen: ”Vi behöver agera”

avJonathan Jeppsson, Jonathan Lundberg

SAMHÄLLE

Centerpartiet vill att det ska bli svårare för nazister, islamister och vänsterextremister att demonstrera – och förbjuda organisationerna på sikt.

I dag presenterade partiledaren Annie Lööf ett stort åtgärdsprogram mot extremism.

– Det behövs krafttag mot hetsande och splittrande rörelser, säger Annie Lööf.

Kungsholmstorget i Stockholm kokade av aktivitet under fredagen. Runt torget cirkulerade långa rader av polisbussar, som förberedelse inför lördagens manifestationer.

Då ska nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen marschera längs med torget.

Därför valde Centerpartiets ledare Annie Lööf att presentera sju nya förslag för att bekämpa nazism och extremism just där.

– Våra fri- och rättigheter har gränser. Vi måste ta extremismen på allvar, innan den får grepp om människor, säger Annie Lööf (C).

”Vi behöver agera”

På kort sikt föreslår Centerpartiet att möjligheterna att få demonstrationstillstånd ska begränsas kraftigt för våldsbejakande organisationer – nazister, men även islamistiska fundamentalister och vänsterextremister.

På sikt ska deltagande i organisationerna kriminaliseras.

– Väljer man att ansluta sig till en våldsbejakande organisation, ja då ska man veta att man kan straffas, säger Annie Lööf.

Centerledaren varnar för att nazistiska NMR just nu rekryterar ungdomar runt om i Sverige.

– Det har skett en förskjutning av denna sekts legitimitet. De marscherar i uniform, hotar och misshandlar oskyldiga, hindrar människor från att uttrycka sig genom hot och våld. Samhället kan inte längre stå vid sidan om och se på, vi behöver agera.

Resor till minnesplatser

Centerpartiet vill också ge ökat anslag till dem som särskilt hotas av extremister. Med 30 miljoner kronor om året vill man stärka säkerheten i lokaler som tillhör utsatta organisationer.

Partiet föreslår en satsning på 10 miljoner kronor om året på att skicka skolklasser på hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser. Syftet är att fortsätta informera om nazismens offer, då dem som själva kan vittna blir allt färre.

– De som överlevde Förintelsen har gjort en heroisk insats i våra skolor i decennier. Nu måste vi ta över, när de inte orkar längre, säger Annie Lööf.

ARTIKELN HANDLAR OM