Löfven till M-ledaren: Kunde komma ut på eftermiddagen

avAnette Holmqvist

Stefan Löfven och Ulf Kristersson rök ihop om brottsligheten i Sverige.

Moderatledaren anklagade statsministern för att inte göra tillräckligt för att knäcka gängen.

– När du satt i regering kunde någon gå på stan med pistolen i innerfickan, bli tagen av polisen och komma ut på eftermiddagen, kontrade Löfven.

FOTO: BJÖRN LINDAHL och PONTUS ORRE

1 av 163

Det blev hetsigt i TV4:s partiledardebatt mellan de två statsministerkandidaterna Stefan Löfven och Ulf Kristersson när det handlade om polisens möjlighet att lösa brott.

Kristersson (M) menade att den sittande regeringen inte gjort tillräckligt för att lösa brottsligheten och knäcka gängen.

– Nästan varje ort jag besökt har haft skjutningar och bilbränder, sa han och menade att det nu krävs kraftfulla åtgärder som gör att brottslingar får längre straff, att mängdrabatten slopas och att utländska medborgare som begår brott utvisas.

”Höjt straffen för 30 brott”

Stefan Löfven (S) kontrade med att säga att hans regering höjt straffen för mer än 30 olika brottstyper. Han framhöll också att det var alliansregeringen, där Kristersson var minister, som inte gjorde tillräckligt.

– När du satt i regering kunde någon gå på stan med pistolen i innerfickan, bli tagen av polisen och komma ut på eftermiddagen och sedan fick man se vad som hände vid rättegången, sa Löfven.

– Nu är det så att om man har pistolen i innerfickan och blir tagen av polisen så kommer man ut om tidigast två år.

Kristerssons svar:

– Du nämner det enda ni har gjort. Och vi var för det!

Busch Thor: Djupt ovärdigt, Löfven

Men också Ebba Busch Thor (KD) attackerade Stefan Löfven, i debattens avsnitt om sjukvården. Hon menade att han far med osanning när han flera gången framhöll att de borgerliga partierna tillsammans vill sänka skatter med 100 miljarder nästa mandatperiod, vilket han anser hotar välfärden.

– Statsminister Stefan Löfven, jag har stor respekt för den resa du har gjort, från din uppväxt och in i politiken, vilket visar att vem som helst kan bli statsminister. Men jag menar att det är djupt ovärdigt att en statsminister säger att vi vill sänka skatten med 100 miljarder, sa hon.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM