Tunga M-förbund ratar Corazza Bildt

avPär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

På fredag avgörs om Anna Maria Corazza Bildt får en plats på Moderaternas lista inför EU-valet.

Hennes utgångsläge är mycket tufft, en rad tunga M-förbund har ställt sig bakom nomineringkommiténs förslag, erfar Aftonbladet.

Där saknas Corazza Bildts namn helt.

På fredag ska M:s partiråd besluta vilka namn som ska finnas med på listan inför EU-valet i maj 2019. Det som rönt mest uppmärksamhet inför mötet är att Anna Maria Corazza Bildt, EU-parlamentariker sedan 2009, petats helt i det förslag på lista som tagits fram där 31 personer finns med.

I stället fanns det enbart nya namn bland kandidaterna. Beslutet motiverades med M:s klena valresultat i de senaste valen och att nomineringskommitén ville se en nystart.

När beskedet kom blev Corazza Bildt, som varit den som fått flest kryss i EU-valen, mycket upprörd.

– Partiet skyller på mig för att de inte satsat på Europavalet, de vill straffa den som hjälpt dem mest. Det är många, från toppen till gräsrötterna, som stödjer mig, sa hon.

Tunga distrikt emot sig

M-profilen fick också stöd av sin make, före detta utrikes- och statsminister Carl Bildt.

Petningen har inte satt stopp på Corazza Bildt och på fredag tar hon strid för att få en plats på listan.

Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under fredagen avgörs om Anna Maria Corazza Bildt får en plats på Moderaternas lista inför EU-valet.

Inför mötet har hon fått stöd från flera håll. M-profilen har nominerats av bland annat Moderatkvinnorna och länsförbunden i Stockholms stad, Västerbotten och Gävleborg.

Men samtidigt har också en lång rad tunga förbund tagit ställning för den lista som nomineringskommitén tagit fram, där Corazza Bildt inte finns med.

Bland förbunden finns, enligt vad Aftonbladet erfar, mäktiga förbund som Skåne, Stockholms län, Västra Götaland och Östergötland. Även förbunden i Halland, Uppland, Västmanland, Värmland, Jämtland och Örebro.

Avgörs på fredag

Dessutom står Moderata ungdomsförbundet bakom listan. Det innebär, enligt Aftonbladets källor, att nästan hälften av de 68 ombuden redan nu tagit ställning mot att Corazza Bildt ska få en plats.

Den föreslagna listan toppas av före detta partisekreteraren Tomas Tobé och Jessica Polfjärd, tidigare gruppledare.

Gunnar Hökmark och Christofer Fjellner, som i dag också sitter i EU-parlamentet för M, kandiderar inte för omval.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM