Regeringen skjuter till pengar till polisen

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringen utökar sin satsning på polisen.

I vårbudgeten skjuter man till 200 miljoner kronor för att tidigarelägga inköp av hjälmar, kroppsburna kameror och skyddsvästar.

Inom några år vill regeringen att alla poliser i yttre tjänst ska ha möjlighet att bära kroppsburna kameror.

Den 16 april presenterar regeringen sin sista vårbudget för mandatperioden, som man förhandlar fram tillsammans med Vänsterpartiet.

I dag meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) att den innehåller en extra satsning på polisen, utöver de 7,1 miljarder fram till år 2020 som man tidigare presenterat.

1 av 2 | Foto: Fredrik Sandberg/TT
Finansminister Magdalena Andersson (S) och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) presenterar regeringens fortsatta satsning på Polismyndigheten.

– Oavsett var, oavsett hur kommer den här regeringen att bekämpa den organiserade brottsligheten, säger Magdalena Andersson.

Det handlar om 200 miljoner kronor som redan i år ska användas på flera sätt, bland annat till att tidigarelägga inköp som Polismyndigheten planerat. Det handlar bland annat om hjälmar, skyddsvästar, förstärkningsvapen och kroppsburna kameror.

– Det kan vara helt avgörande i olika situationer, inte minst terrorbekämpning eller att bekämpa pågående dödligt våld, säger Morgan Johansson.

Han säger också att målet är att alla poliser i yttre tjänst inom några år ska ha kroppsburna kameror och hänvisade till lyckade pilotprojekt bland annat i Malmö.

– Det kan få den kriminella att tänka om om personen vet att den blir filmad, säger Johansson.

Moderaterna: ”Inte nog”

Regeringens plan är också att pengarna också ska användas som en resursförstärkning när det gäller utredandet av sexualbrott. Tidigare har det kommit rapporter om att brotten utreds i för liten och för långsam takt.

– Polisens förmåga att utreda sexualbrott behöver prioriteras, säger Magdalena Andersson.

Moderaterna är inte imponerade av regeringens extra satsning. Partiets rättspolitiska talesperson Tomas Tobé säger att det är långt ifrån nog.

– Det är väldigt många poliser som lämnar yrket och det är alldeles för få som vill in i yrket. Det som behövs är en särskild riktad lönesatsning på svensk polis, säger han.

Det är dock inget som regeringen kan göra i en vårändringsbudget. Enligt Tobé måste dock regeringen meddela att man ska göra en lönesatsning.

– Det är den största skillnaden mellan oss inför valet, att vi är beredda att göra det, säger Tobé.

Centerpartiets rättspolitiska talesperson Johan Hedin är inte heller imponerad.

–Regeringens satsning kommer för sent och är för liten. I den budget vi lagt satsar vi nio miljarder mer än regeringen på polisen till år 2020.

– Vi saknar också en insikt hos regeringen att man måste höja löneläget för poliskåren.

Även Liberalerna är kritiska. Rättspolitiska talespersonen Roger Haddad säger att regeringen försöka ”lappa och laga” efter år av misslyckande.

– Det anmärkningsvärda är avsaknaden av insikt om problemet med avhoppen och de ökade skjutningarna. Vi menar att Polisen behöver en lönesatsning för att stoppa avhoppen, vi måste renodla arbetsuppgifterna och förbättra arbetsmiljön inte minst för poliser i yttre tjänst.


Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE