Ministern vill straffa kommuner som vägrar ta emot nyanlända

avOlof Svensson

Ylva Johansson (S) hotar med sanktioner mot kommuner som inte tar emot nyanlända.

– Vi är beredda att vidta de åtgärder som krävs för att lagen ska följas, säger ministern.

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson, höll i dag en pressträff om kommunernas svårigheter att ta emot asylsökande.
Sedan i mars i år måste alla Sveriges kommuner ta emot nyanlända – något som har kritiserats från flera kommunpolitiker, som hänvisar till bostadsbrist.

Ylva Johansson har förståelse för att det är en ansträngd situation i kommunerna. Det ursäktar däremot inte att man vägrar ta emot.

– Det är inte acceptabelt att man som kommun inte följer lagen. Så kan vi inte ha det. Vi ska vidta de åtgärder som krävs för att det ska fungera, säger Johansson.

”Beredd att införa sanktioner”

De kommuner som fortsätter att vägra kan komma att straffas ekonomiskt.

– Jag är beredd att införa sanktioner, säger Ylva Johansson.

På frågan vilken form av sanktioner som kan bli aktuella svarar hon:

– Det vanligaste är ekonomiska sanktioner, men jag vill inte ha en situation där man köper sig fri. En lagstiftning bygger på att alla följer den.

För att underlätta kommunernas mottagande av nyanlända föreslår regeringen att kommunerna ska få längre tid på sig från anvisningsbeslut till mottagande. För 2016 förlängs tiden från två till fyra månader.

– Jag ger dem några månader till. Men jag är absolut beredd att inför sanktioner, säger Ylva Johansson.

Migrationsverket ska också göra en ny beräkning av hur många nyanlända som kommunerna ska ta emot under nästa år. I den ska myndigheten ta större hänsyn till hur många som redan bor i kommunen i eget boende.

ARTIKELN HANDLAR OM