Kommunalråd kritiska till Löfvens migrationspolitik

avAnette Holmqvist, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Socialdemokraternas vändning i migrationsfrågan har rört upp starka känslor inom partiet.

Bland kommunalråd ute i landet är missnöjet starkast mot de tillfälliga uppehållstillstånden och att det blir svårare för familjer att återförenas.

– Jag tycker att vi så fort som möjligt borde gå tillbaka till permanenta uppehållstillstånd och bryta med den här tillfälliga politiken, säger Meit Fohlin, regionråd på Gotland.

Två veckor har gått sedan Socialdemokraterna presenterade sin nya migrationspolitik.

Kritiken lät inte vänta på sig. Bland annat reagerade partiets samtliga sidoförbund, som vände sig mot att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel även i fortsättningen, samt att rätten till familjeåterförening begränsas.

Att svängningen i migrationsfrågan är känslig inom partiet visar också Aftonbladets rundringning till socialdemokratiska kommunalråd runt om i landet. Många av de 25 som svarat anser att åtstramningen är nödvändig och att man står bakom partiledningen – men flera är också kritiska till delar av politiken.

Känner inte igen sig

Kritikerna anser att tillfälliga uppehållstillstånd och begränsad familjeåterförening är en för hård politik som dessutom försvårar integrationen i samhället.

– Jag har en väldigt stor medkänsla med människor som inte får återförenas med sina familjer. Vi kan inte föreställa oss hur det är att fly från ett krig, om några tar sig till ett tryggt land och de andra inte få följa efter. Det är fruktansvärt, säger Ann-Katrin Järåsen, kommunalråd i Torsby.

– Jag vet att det är många socialdemokrater som tänker så här.

Hon får medhåll från Johan Söderling, kommunalråd i Vännäs. Han sluter upp bakom partiet, men han hade egentligen önskat en annan politik.

– Jag tycker att den är för stram. Många som jag pratar med inom partiet känner inte igen den här linjen, säger han.

Meit Fohlin på Gotland respekterar partiledningens linje men menar att de resurser som samhället har satsat i mottagandet av nyanlända slösas bort om de som kommit inte får stanna. Även integrationen äventyras när människor är oroliga för att inte få förenas med sina anhöriga, anser hon.

Men hennes främsta invändning handlar om att rätten till asyl är grundläggande.

– När vi börjar tala om tal, nummer och antal så känns det inte i relation till att alla människor har rätt att söka asyl.

”Delar inte migrationspolitiken”

Lotta Åman, kommunalråd i Arvidsjaur, vänder sig emot att de som får avslag efter flera år i en kommun måste flytta till ett anläggningsboende i väntan på utvisning. Särskilt ömmar hon för unga som rotat sig, går i skolan och fått vänner.

– Jag delar inte riktigt migrationspolitiken som ledningen satt upp, säger hon.

Per Svensson, oppositionsråd i Falkenberg, stödjer partilinjen – under den här och den nästkommande mandatperioden. Därefter vill han se en återgång till en ordning med permanenta uppehållstillstånd.

– Jag förstår att tillfälliga uppehållstillstånd kan fungera som en signal som gör det mindre attraktivt att söka sig till Sverige, men jag tror att det finns en risk för att man inte lyckas lika väl med integrationen med tillfälliga uppehållstillstånd, säger han.

”Samhället glider isär”

Jimmy Jansson, kommunalråd i Eskilstuna, tycker att skärpningarna var nödvändiga. Han menar att S nu återgår till den linje som gällt mer traditionellt.

– Jag har inte alls svårt att ställa upp på den nygamla migrationspolitiken utifrån en strikt socialdemokratisk ideologisk grund, säger han.

Jansson menar att samhället håller på att glida isär – och att det är grupper som lever i utsatta områden som drabbas, många av dem barn till föräldrar födda utomlands.

Han menar att samhället har en stor integrationsskuld sedan tidigare.

– Det är inte människor som kommit hit de senaste åren utan längre tillbaka när vi hade en lägre migration, och vi har ändå konsekvenser att hantera i dag. Om man som socialdemokrat inte ser det, ja, då har man fel fokus.

Även Erik Pelling, kommunalråd i Uppsala, välkomnar partiledningens besked:

– Vi har alltid stått för en reglerad invandring. Ska det fungera måste vi komma överens på EU-nivå.

Flera kommunalråd som Aftonbladet har pratat med tycker att frågan är svår, men att man valt att sluta upp bakom partiet.

– Min personliga åsikt håller jag för mig själv, jag väljer att förhålla mig professionellt i detta, säger Michael Karlsson, kommunalråd i Åmål.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Aftonbladet Inizio – Svenskarnas viktigaste valfrågor 00:25
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM