Allt sämre resultat för polisen

avPär Karlsson, TT

1 av 2 | Foto: Björn LIndahl
Anders Ygeman.

Polisen presenterar allt färre brott till åklagare, visar en ny undersökning.

I december redovisades 24 procent färre ärenden till åklagare jämfört med december 2015.

Nu kallar inrikesminister Anders Ygeman (S) till sig den kritiserade rikspolischefen Dan Eliasson.

Under torsdagen presenterade Polismyndigheten en ny rapport som visar att man redovisar allt färre ärenden till åklagare. Siffrorna visar att man i december redovisade 24 procent färre ärenden till åklagare jämfört med december 2015.

Totalt för hela året redovisade polisen tio procent färre ärenden till åklagare jämfört med 2015.

Den största försämringen har skett när det gäller bedrägeribrott, skadegörelse och stölder.

Som ett led av detta har inrikesminister Anders Ygeman kallat till sig rikspolischefen Dan Eliasson. Ministern har länge krävt att resultaten inom polisen, som genomgår en stor omorganisation, måste öka - och det inom kort.

Ygeman säger till Aftonbladet att resultatet inte är tillräckligt bra.

– Även om det här bara är en del av resultatredovisningen och vi väntar på många andra delar, så är inte det här tillräckligt bra siffror.

Inrikesministern menar att polisen hade ett ansträngt 2016.

– Det handlade om den största asylmottagningen sedan andra världskriget, gränskontroller och ett förhöjt terrorhot. Men resultatet är ändå inte tillräckligt bra. Vi har haft en fallande resultatutveckling för polisen under ett stort antal år och det var också bakgrunden till att en enig riksdag, polisfack och polisledning beslutade om den nya organisationen. Det var också därför regeringen sköt till över två miljarder till polisen under de kommande åren. Nu måste vi börja se resultat.

Men Ygeman har fortfarande förtroende för Eliasson, trots att oppositionen krävt hans avgång.

– Jag har kallat till mig honom för att jag vill att han ska redogöra för hur polisen ska kunna vända den här utvecklingen

Ser du någon ljusning när det gäller krisen inom polisen?

–  I de här siffrorna finns det få ljuspunkter. Men i den samlade redovisningen tror jag att man kommer se att polisen har vänt utvecklingen i flera län än av vad som går att se här.

–  Vi måste se en vändning. Jag har ju sagt att det var till årsskiftet eller början av året som man hade på sig. Därför har jag kallat till mig rikspolischefen så att han kan redogöra för resultatet och vad han ska göra för att vända utvecklingen.

Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning skriver i ett pressmeddelande:

– Självklart är vi inte nöjda med detta. Men vi har haft ett kämpigt år på grund av vår omorganisation och allt mer våldsam organiserad brottslighet som slukar stora utredningsresurser.

ARTIKELN HANDLAR OM