Busch Thor: ”Jag har handgripligen fredat mig själv”

avKenan Habul

Publicerad:
Uppdaterad:

Oenigheten bland partiledarna var total – förutom på en punkt:

Det är oacceptabelt med sextrakasserier. 

– Jag har också varit tvungen att skriva under på #metoo. Jag har fått handgripligen freda mig själv, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor i TV4.

Foto: Urban Andersson

När statsminister Stefan Löfven (S), M-ledaren Ulf Kristersson, samt MP:s språkrör Isabella Lövin och KD:s Ebba Busch Thor möttes i TV4 under måndagskvällen var de oense om det mesta.

Åsikterna gick isär huruvida det är bättre med utbildning eller sänkta löner för att få bukt med arbetslösheten.

De var inte heller eniga hur de långa vårdköerna ska kapas.

Men när programledarna tog upp #metoo-kampanjen och sextrakasserierna var enigheten total.

”Det är därför jag är feminist”

– Jag känner djupt avsky mot detta. Det är därför jag är feminist. Vi behöver en diskussion mellan oss män. Vad är manlighet? säger Stefan Löfven.

Statsministern sa också:

– Manlighet är att visa kärlek och respekt.

Ulf Kristersson höll med:

– Vi som är pappor måste prata med våra söner. Vi måsta säga vad som är rätt och fel. Vi som har ledaruppgifter måste vara glasklara att övergrepp inte accepteras, sa Kristersson.

”Få kvinnor som inte upplevt det”

Båda Isabella Lövin (MP) och Ebba Busch Thor (KD) berättade om sina erfarenheter.

– Jag har också blivit sextrakasserad. Det är få kvinnor som inte har upplevt det. Det är bra att det kommer upp, sa Lövin.

– Jag känner ingen i min närhet som inte har blivit utsatt i någon mån. Jag har fått handgripligen freda mig själv sa Ebba Busch Thor.

Statsministern vill komma åt problemet med en samtyckeslag. Oppositionen, precis som regeringen, vill komma åt problemet är att försvinnande få anmälningar om våldtäkt utreds.

– Vi i politiken har stort ansvar att det lönar sig att anmäla. Vi måste det blir fler poliser och att det blir tuffare straff för detta, sa Ebba Busch Thor.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM