Almedalen 2019

Tusentals i parad genom Visby

Av: 

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Tusentals personer tågade på torsdagen genom Visby under mångfaldsparaden.

– Det är en viktig signal till dem som känner att de får sitt utrymme krympt, till dem som är hotade, hatade och förföljda, säger Eric Fugeläng, ordförande för RFSL på Gotland.

Flera tusen personer, däribland ministrarna Morgan Johansson, Mikael Damberg och andra politiker som Gudrun Schyman, SSU-ordföranden Philip Boström och LUF-ordföranden Joar Forssell, tågade i dag genom Visbys gator under mångfaldsparaden.

Eric Fugeläng, ordförande för RFSL på Gotland, uppskattade antalet deltagare till 3–4000.

– Det är jätteviktigt att människor får en möjlighet att sluta sig samman, för mångfald och demokrati. Men det är också en väldigt viktig signal till dem som känner att de får sitt utrymme krympt, till dem som är hotade, hatade och förföljda. Att vi visar att vi är väldigt många fler som står upp för kärlek. Att vi visar att vi inte kommer att stå tysta när de antidemokratiska krafterna växer, säger han.

Nazisterna har under årets Almedalsvecka inte varit lika framträdande som under de senaste två åren. Under mångfaldsparaden syntes bara ett tiotal bakom en banderoll, som hälsades med jubel och krav på mer kärlek av marschdeltagarna. Samtidigt har uniformerad polis varit betydligt mer synlig under årets politikervecka.

– Min största oro är inte det direkta hotet här idag, utan den normalisering av  extrema åsikter i samhällsklimatet. Det är den som gör att människor blir mördade i en gränd sedan, säger Eric Fugeläng.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2019

Joar Forssell

Mikael Damberg

RFSL

Gudrun Schyman

SSU, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund