Stor oro inom M inför dagens SCB-mätning

Nervositeten sprider sig inom Moderaterna inför dagens stora mätning från SCB.

Resultatet kan vara helt avgörande för partiledaren Anna Kinberg Batra, som redan är starkt ifrågasatt.

I går kom det första öppna avgångskravet från en ledande partikamrat.

Anna Kinberg Batra.
Anna Kinberg Batra.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Två gånger per år presenterar Statistiska centralbyrån sin partisympatiundersökning. För både partier och allmänhet brukar den ges särskilt stor betydelse, då den har större underlag än andra mätningar och har gjorts löpande sedan 1972.

I dag är det dags igen, mätningen presenteras klockan 9.30. Särskilt viktig är den för M-ledaren Anna Kinberg Batra som just nu är mycket ifrågasatt i sitt parti.

Mätningen väntas bekräfta partiets kraftiga tapp i opinionen under våren. Frågan är bara hur stort raset blir.

Öppet avgångskrav

Tidigare i veckan har frågan om Kinberg Batras avgång diskuterats flitigt i partiet och i går kom det första öppna avgångskravet från en moderat toppolitiker. Det handlade om Christan Gustavsson, M-ordförande i distriktet i Östergötland och ledamot i partistyrelsen.

Flera distrikt ger dock Kinberg Batra sitt stöd och partiledningen var igår tydliga med att M-ledaren kommer att sitta kvar.

I den förra mätningen från SCB, som presenterades 1 december 2016, hade M stöd av 22,8 procent. Men under våren, efter att Kinberg Batra öppnat för samarbete med Sverigedemokraterna, har partiet rasat och den senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio visade på att bara 16,8 procent skulle rösta på M om det vore val i dag.

Tagit höjd för uselt resultat

Enligt vad Aftonbladet erfar har man internt i M tagit höjd för ett riktigt uselt resultat i dag. En hel del fokus läggs på siffran 15,2 procent, vilket i modern historia ses som ”botten” för partiet. Det var vad dåvarande partiledaren Bo Lundgren lyckades samla ihop i riskdagsvalet 2002.

Dagens mätning är också högintressant för flera andra partier. Både Miljöpartiet och Kristdemokraterna har i många mätningar under våren legat under 4 procent, vilket är vad som behövs för att behålla riksdagsplatsen i valet nästa år.

Publisert:

LÄS VIDARE