Sargat MP samlas ”Vi har fått byta identitet”

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

LINKÖPING. Det är ett sargat grönt parti som samlas till kongress.

Men med usla opinionssiffror i ryggen försöker Miljöpartiet nu blicka framåt - mot valet 2018.

– Vi har fått byta identitet. Från att sitta i opposition där vi var trygga med att säga rätt saker och kritisera allt, till att gå in och ta ansvar, säger språkröret Isabella Lövin.

Foto: Stefan Jerrevång / 2800 / /2800
Mp:s språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin.

När Miljöpartiet i helgen samlas till kongress I Linköping återstår det ungefär 15 månader till nästa val. Det är en sargad grön rörelse som nu möts för att mejsla fram den politik man ska driva framöver.

MP, som sedan 2014 för första gången sitter i regering, är enligt den senaste opinionsmätningen från Aftonbladet/Inizio det minsta av Sveriges riksdagspartier. Om det vore val i dag är det oklart om man ens skulle klara sig kvar i riksdagen.

Men under helgens samling försöker partiledningen gjuta liv i partiet. Fokuset är tydligt - framöver ska man fokusera stenhårt på sina kärnfrågor: klimat och miljö. Temat för kongressen är ”Ledarskap för klimatet”.

De gröna har den senaste tiden allt mer försökt lyfta fram de segrar man anser sig ha vunnit i regeringssamarbetet med Socialdemokraterna. Det handlar bland annat om höjd skatt på bensin och diesel och en ny klimatlag.

Usla opinionssiffror

Men samtidigt dras partiet fortfarande med sviterna av att man misslyckades stort i de miljöfrågor man fokuserade på före valet. Bromma flygplats blir kvar, byggandet av Förbifart Stockholm fortskrider och man lyckades inte stoppa försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. Förlusterna väcker fortfarande ilska internt.

När Aftonbladet träffar språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin inför kongressen vill de blicka framåt.

– Det här är ett parti som är helt övertygade om att det finns ett stort utrymme för ett parti som sätter miljöfrågan först. Det är slitvargar som kommer hit till kongressen. Nu möts vi för att lägga upp politiken och planer inför ett val där Miljöpartiet ska gå starkt, säger Fridolin.

Isabella Lövin, som ersatte Åsa Romson som språkrör förra året, medger dock att partiet har tvingats att byta identitet sedan man hamnade i regeringsställning. Hon säger att man var trygga i oppositionsrollen, där man kunde säga rätt saker och kritisera allt.

– Nu har vi gått in och tagit ansvar. Nu är vi med på planen, vi sitter inte på läktaren, säger hon.

Blir strid om flyktingpolitiken

En av de stora stridsfrågorna på kongressen handlar dock inte om miljön, utan om flyktingar. Efter att MP var med och kraftigt stramade åt reglerna kring asylsökande 2015, vill många i partiet nu se beslut som pekar i en mycket öppnare riktning. Inför samlingen har motioner som rör flyktingamnesti, framför allt för ensamkommande barn som varit i Sverige mer än ett år, fått mycket stöd.

Nyligen röstades en ny lag, som börjar gälla den 1 juni, igenom som gör det möjligt för ensamkommande ungdomar att få förlängt uppehållstillstånd så de kan slutföra sin utbildning. Enligt Fridolin var det en tydlig grön seger.

– Det är ett viktigt steg för många barn som innebär skillnaden mellan trygghet och att avvisas till ett land man ofta inte ens varit i. Det är regler som MP tvingat fram.

Men många i partiet vill alltså gå mycket längre. Partistyrelsen har dock yrkat avslag på motionerna om amnesti. Men Fridolin och Lövin är beredd på att frågan kommer diskuteras flitigt. Språkrören hänvisar partistyrelsens yrkande till att det i dag inte finns ett parlamentariskt stöd för att gå längre i frågan om de ensamkommande.

– Då är det viktigt att vi inte väcker förhoppningar om att det kommer vara lätt att ta fler steg.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM