Åkesson: "Vi ska bli Sveriges vårdparti"

avJonathan Jeppsson, Kenan Habul

SAMHÄLLE

Sverigedemokraterna vill profilera sig som ”Sveriges vårdparti” 

Därför utlovas 32 miljarder på anställda inom offentlig sektor för de kommande fyra åren.

– Hälso- och sjukvårdsfrågan har varit ett övergett fält i svensk politik, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Jimmie Åkesson.

Totalt vill SD satsa 7,9 miljarder kronor på offentliganställda och sjukvården nästa år utöver regeringens satsningar. Merparten, 6,4 miljarder, ligger på personalen inom sjukvården i form av rätt till heltid, slopad karensdag för vårdpersonal, kompetenslyft för undersköterskor och vidareutbildning på arbetstid.

– Den största och viktigaste satsningen är att vi möjliggör för fler att arbeta heltid, säger Åkesson till Aftonbladet.

Legitimation för undersköterskor

Enligt SD arbetar 100 000 personer deltid inom den offentliga sektorn mot sin vilja.

Ett annat förslag som Jimmie Åkesson vill lyfta fram ur SD:s vårbudget är legitimation för undersköterskor.

– Dels kommer det att göra att intresset för att bli undersköterska bli större, men det kommer också bli bättre för de befintliga undersköterskornas löneutveckling, säger Åkesson.

Därtill föreslås 1,4 miljarder kronor på olika vårdsatsningar, där 500 miljoner kronor till förlossningsvården är det största beloppet.

Oklar finansiering

Satsningen på vården väntas kosta sammanlagt 32 miljarder kronor under de kommande fyra åren. Men under tisdagens presskonferens kunde SD-ledaren inte berätta var pengarna ska komma ifrån.

Han är dock inte orolig för finansieringen, utan lovar att återkomma med detaljer till höstbudgeten.

– Vi vill göra besparingar på regeringens ineffektiva åtgärder på arbetsmarknaden och på migrations- och integrationsområdet och använda de pengarna för att satsa på välfärden. 

SD som vårdparti

Jimmie Åkesson sa på pressträffen när partiets vårdbudget presenterades att SD är ett vårdparti. 

Enligt honom har hälso- och sjukvårdsfrågan varit ett ganska övergett fält i svensk politik sedan Kristdemokraterna försvann från regeringen och ”den minister vi i dag har på området är inte särskilt intresserad av de här frågorna”.

– Det finns stora brister i vården i dag och någon måste tala för alla de offentligt anställda som har taskiga arbetsförhållanden och för alla de patienter vars behov inte tillfredsställs, säger Åkesson.

Stoppa skattehöjningar

Sverigedemokraterna sa sig också beredda att gå emot regeringens planer på olika skattehöjningar, exempelvis flygskatt, givet att de andra oppositionspartierna kan enas.

– Vi kommer att agera inom den konstitutionella ramen för att sätta stopp för skattehöjningar, säger Oscar Sjöstedt.

ARTIKELN HANDLAR OM