Ny mätning visar djup alliansspricka om SD

Sprickan i Alliansen i synen på Sverigedemokraterna är enorm.

En majoritet av KD- och M-väljarna vill bilda regering med stöd av, eller tillsammans med, SD om de rödgröna blir större i nästa val, visar en ny mätning från Aftonbladet/Inizio.

Centerpartister och liberaler vill i stället söka samarbete med S.

Inför valet 2014 lovade dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att avgå om hans alliansregering fick mindre stöd än de tre rödgröna partierna. Eftersom så blev fallet lämnade han sin post och Stefan Löfven (S) kunde i stället bilda sin S/MP-regering.

Inför valet 2018 är situationen en annan. Allianspartierna är helt överens om att regera tillsammans om de blir större än de rödgröna. Men man har gett helt olika besked om hur man ska agera om man blir den mindre konstellationen.

Moderaterna och Kristdemokraterna har sagt att man då kommer att försöka nå makten med hjälp av stöd från SD.

Men både Liberalerna och Centerpartiet har sagt att man inte kommer att sätta sig i en regering som behöver stöd av Jimmie Åkessons parti. Jan Björklund (L) har i stället meddelat att hans parti då vill se ett samarbete över blockgränsen mellan Alliansen och S.

Djup spricka i Alliansen

Annie Lööf (C), vars parti i dag samlas för kommundagar i Göteborg, har gett samma besked. Hon har dessutm uteslutit att sätta sig i en regering tillsammans med S på egen hand. Om Alliansen blir mindre än de rödgröna och de borgerliga partiterna inte lyckas hålla ihop kommer C att gå i opposition.

En ny mätning i frågan, gjord av Aftonbladet/Inizo bland de som sympatiserar med allianspartierna i dag, visar att oenigheten inte bara finns i partiledningarna – utan även bland de borgerliga väljarna.

Nästan sju av tio, 65 procent, av de som i dag skulle rösta på M och KD säger att de vill regera med, eller med stöd av, SD om de rödgröna blir störst.

Bara 21 procent av dem vill att Alliansen, eller delar av den, i stället ska försöka samarbeta med S.

C och L föredrar samarbete med S

Men bland centerpartister och liberaler är inställningen en helt annan. Bara en tiondel av dem vill bilda en alliansregering som ska samarbeta med SD i någon form. En majoritet, 51 procent, vill i stället se ett samarbete med S. 21 procent vill bilda regering med eller med stöd av Miljöpartiet.

– Det är tydligt att alliansväljarna är splittrade i frågan åt vilket håll man ska gå, SD eller S, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Totalt bland alliansväljarna är det 40 procent som vill se ett samarbete med SD om de fyra partierna blir mindre än de rödgröna, medan 34 procent vill att man vänder sig till S.

INTERAKTIV GRAFIK – VÄLJ I MENYN här ovanför för att se hur stort stöd de olika regeringsalternativen har bland alliansväljarna.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Publisert:

LÄS VIDARE