Aftonbladet granskar PRO

15 miljoner försvann – med ett pennstreck

Av: 

Olof Svensson

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

PRO:s herrgård ligger i naturskön miljö vid Dalälven, rymmer 107 bäddar och har en tillhörande mark på 51 299 kvadratmeter.

På två år skrevs det pampiga egendomen ner från 18,5 till 3,5 miljoner kronor.

Inte ens ordförande Christina Tallberg kan förklara hur värdeminskningen är möjlig.

– Det går inte ihop. Det belastar naturligtvis vårt eget kapital, säger hon.

PRO har under flera år tampats med ekonomiska problem. Medlemsantalet sjunker, intäkterna minskar och organisationens eget kapital - som tillhör medlemmarna - har krympt.

En stor anledning till minskningen av förmögenheten är värderingen av Gysinge Herrgård. Gården har tillhört Pensionärernas riksorganisation, PRO, sedan slutet av 1960-talet och ligger vid Dalälven, precis på gränsen mellan Gävleborgs och Uppsalas län.

Här har PRO:s egen folkhögskola sin bas. Det natursköna läget gör det också populärt för bröllop eller konferenser. Från Stockholm tar det under två timmar att köra hit. ”Gott om sevärdheter och underskön natur” står det i PRO:s egna beskrivning.

Gården består av en omfattande huvudbyggnad, ursprungligen uppförd på 1600-talet. Runt omkring finns flera andra byggnader, den totala marken är på 51 299 kvadratmeter - nästan tio fotbollsplaner.

I PRO:s egen årsredovisning framgår att hela Gysinge skrivits ner med totalt 15 miljoner kronor i två omgångar, 2015 och 2016. Fastigheterna och all mark värderas i den senaste årsredovisningen endast till 3,5 miljoner kronor - en femtedel av vad det var värt för bara två år sedan.

PRO:s ordförande Christina Tallberg förklarar det hela med att en oberoende värderingsfirma gett dem rådet att skriva ner.

– Vi var tvungna att göra det efter vi hade gjort en värdering, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg.

Men tre miljoner låter ju väldigt lite?

– Ja jag tycker också det. När vi talade med våra revisorer var deras rekommendation att vi skulle göra det här. Så att vi inte tror att vi har ett högre värde än vi har, rent materiellt så att säga.

I det låga värdet ingår även en byggnad på området som PRO köpte för sju år sedan. Fastigheten heter Udden och köptes för 6,2 miljoner kronor. I dag inhyser det ett café.

Inte ens PRO:s ordförande Christina Tallberg kan förstå hur hela komplexet, inklusive det nyinköpta huset för 6,2 miljoner nu endast kan vara värt 3,5 miljoner.

– Det går inte ihop, det är beslut som fattats tidigare, långt innan jag satt i styrelsen. Det var Sandvikens kommun som ägde en del av fastigheten förut, så köptes den och så byggdes det till lite grann, säger hon.

Johanna Hållén, PRO:s förbundssekreterare, förklarar det med att Gysinge tidigare varit övervärderad.

– Fastigheten ligger i en del av Sverige som inte är så attraktiv. Men för oss betyder Gysinge jättemycket, säger hon.

Hur det kan komma sig att den sjunkit så drastiskt i värde på så kort tid kan hon inte svara på men säger att ett oberoende värderingsföretag gjort en värdering.

– Den visade att Gysinge är värd tre miljoner kronor. Om man ska sälja Gysinge är det ett viktigt värde, tre miljoner.

  • Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Både Christina Tallberg och Johanna Hållén lyfter fram att gården är i behov av renovering, men om det är förklaringen till värdeminskningen kan de inte svara på. Renoveringen kan däremot innebära att PRO tvingas låna pengar.

– Vi håller på med en större utredning kring de här frågorna, för att se hur vi kan stärka upp, säger Christina Tallberg.

– I våras tillsatte styrelsen en utredning för att se över renoveringsbehov och också se om det finns möjlighet till extern finansiering av renoveringen av fastigheten, säger Johanna Hållén.

Vad innebär det? Att man lånar pengar?

– Det vet jag inte. Det ska de här två personerna som gör utredningen ta reda på.

Hur mycket kommer det att kosta?

– Det vet jag inte i dagsläget. Vi har begärt in offerter från tre olika byggnadsföretag och vi kommer att få förslag under veckan.

Aftonbladet har varit i kontakt med företaget som gjort värderingen av Gysinge, men de vill inte lämna några kommentarer.

ANNONS

Vad betalar du i el varje månad? Jämför priser här!

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Aftonbladet granskar PRO

LÄS VIDARE

PRO uppger falska medlemstal - kan ha fått för mycket i bidrag

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet granskar PRO

Christina Tallberg

Gysinge

PRO, Pensionärernas riksorganisation