Per Bolund

Prästen som utmanar favoriten Per Bolund

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

ÖREBRO. Miljöpartiet måste börja prata om social och ekonomisk rättvisa.

Det menar prästen Magnus Wåhlin som utmanar favoriten Per Bolund som nytt språkrör.

– Vi är ett sargat parti just nu, vi har mycket att jobba med för att kunna komma tillbaka 2022, säger han.

Miljöpartiet väljer i dag ett nytt språkrör som ska ersätta avgående Gustav Fridolin. Per Bolund, finansmarknadsminister, är favorittippad. Men han utmanas av Magnus Wåhlin, kommunpolitiker och präst från Växjö. Eller ”pappa, ekoteolog och hemmaodlare” som han beskriver sig själv.

Wåhlin anser att MP har varit för dåliga på att förklara att en hållbar utveckling hänger ihop med en social och ekonomisk rättvisa.

– Vi har haft huvudfokus på miljö och klimat. Det har varit viktigt och bra, men nu gäller det att bredda partiet. Efter valresultatet ser vi att det är det vi måste göra, säger han.

Enligt miljöpartister som Aftonbladet pratat med är ställningen mellan de båda kandidaterna betydligt mer jämn än vad man tidigare har trott. Vem det blir offentliggörs efter omröstningen, runt klockan 14.15.

Prästen Magnus Wåhlin vill bli språkrör för Miljöpartiet

Foto: VILHELM STOKSTAD

”Folk känner sig straffade”

Wåhlin vill se en tydlig fördelningspolitik som attraherar alla i samhället, inte bara de som bor i storstäder. Han nämner höjt grundavdrag, höjd garantipension och att se till så att de som bor på landsbygden kan ta sig till jobb och skola på ett vettigt sätt.

I dag känner många att de inte kan vara med på den gröna omställningen, menar han:

– Problemen är att folk inte känner sig inte medräknade, folk känner sig straffade. Jag vill vara med i omställningen men jag kan inte för att mina ekonomiska resurser skull, eller på grund av var jag bor i samhället. Ett sådant samhälle kan vi inte ha.

Språkröret Isabella Lövin med språkrörskandidaten Per Bolund

Foto: VILHELM STOKSTAD

Vill inte kalla sig vänster

Per Bolund brukar beskrivas som mer en mer högerinriktad miljöpartist. Magnus Wåhlin vill dock inte placera sig på vänster-höger-skalan.

– Jag vill att vi ska vara gröna. Grön politik innebär att folk måste kunna vara med i omställningen.

Vilken är största skillnaden mellan dig och Per Bolund?

– Jag gör ingen värdering av Per Bolund. Jag talar om vad jag vill med partiet, Per talar om vad han vill. Jag står för breddningen, att vi måste vara ute i landet för att komma tillbaka. Vi är ett sargat parti just nu, vi har mycket att jobba med för att kunna komma tillbaka 2022. Vi är Sveriges viktigaste parti, nu gäller det att jobba hårt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Tjeckien–England. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Förslaget på MP-kongressen: Förbjud gruppsex för unga

ÄMNEN I ARTIKELN

Per Bolund

Gustav Fridolin

Miljöpartiet

Miljöpolitik