Nyvalda Nyamko Sabuni: ”Historiskt”

Johan Pehrson och Juno Blom får ledande poster

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Nyamko Sabuni fick helhjärtat stöd av Liberalernas landsmöte efter den uppslitande processen före partiledarvalet.

Hon tackade – och lyfte fram sin egen unika bakgrund.

– Liberalerna är det första riksdagsparti som väljer en ledare med afrosvensk bakgrund, detta är stort, det är historiskt, säger Sabuni.

Johan Pehrson och Juno Blom får nya tunga L-uppdrag.

Efter en uppslitande process där partikamrater stått emot varandra avgick ex-ministern Nyamko Sabuni med segern vid landsmötet i Stockholm.

Hon fick applåder och kindpussar av Jan Björklund, som lämnade efter tolv år på posten.

– Jag vill från hela mitt hjärta önska Nyamko Sabuni ett stort lycka till, sa en märkbart rörd Björklund.

”Möjligheternas land”

Sabuni inledde med att tacka för förtroendet att ha valts till ny L-ledare och uppmanade sina partikamrater, även de som stått bakom en annan kandidat, att vara med och jobba för ett bättre Sverige framåt.

Hon hyllade dessutom sina tidigare utmanare.

Därefter tog hon upp sin egen bakgrund, där hon kom till Sverige som 12-årig flykting från Burundi, i exil från Kongo-Kinshasa.

– Vi har en stolt historia, som en mosaik där vi bit för bit gör Sverige än mer liberalt. I dag lägger vi till ytterligare en bit på denna mosaik. Liberalerna är det första riksdagsparti som väljer en ledare med afrosvensk bakgrund, detta är stort, det är historiskt, säger Sabuni.

Varför har det betydelse?

– Det har betydelse för att vi som svenskar ser olika ut. Våra barn ska kunna känna att allt är möjligt. Det finns en uppgiven känsla bland vissa grupper. Jag vill visa att det är möjligt, säger Sabuni till Aftonbladet.

Står fast vid JA

Nyamko Sabuni tog också upp Januariavtalet, L:s samarbete med Centerpartiet samt regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Hon framhöll att L kommer att stå fast vid avtalet, så länge statsminister Stefan Löfven (S) lever upp till det han lovat.

Sabuni menade också att L ska ta beslut längre fram om hur man ska agera i regeringsfrågan inför valet 2022.

– Vi kommer att ha en demokratisk process där vi återkommer med ett förankrat besked till er alla intresserade.

Unik process

Men Sabuni påpekade också att den process som varit fram till partiledarvalet har gett henne ett unikt utgångsläge.

– Ingen partiledare i vårt parti har valts med ett sånt mandat som man funnit utifrån medlemsomröstningar.

Du har varit borta från partipolitiken ett tag, vad är din analys att det går så dåligt opinionsmässigt för L?

– Vi har ägnat mycket tid åt att prata om det vi själva varit intresserade av, snarare än de frågor väljarna ställer. Vi har heller inte haft tillräckligt många profilerade talesmän som har tagit plats i media för att bredda vår politiska palett. 

Pehrson i ledningen

Nyamko Sabuni inledde direkt arbetet med att skapa sin egen ledning i L.

Ny gruppledare i riksdagen blir Johan Pehrson, som tidigare var en av de tre i toppstriden till att bli partiledare, vilket blev klart efter ett möte med riksdagsgruppen. Han hade samma uppdrag i L under åren 2006–2014.

Ny partisekreterare efter Maria Arnholm blir Juno Blom, riksdagsledamot sedan i höstas och tidigare nationell samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck. Hon utsågs efter ett sammanträde med partistyrelsen.

– Dessa två personer är början på ett pussel vi ska bygga, ett lag för större liberala framgångar. Jag är stolt över att ha dem vid min sida, säger Sabuni.

”Synd att de lämnar”

Både Pehrson och Blom stod i regeringsfrågan bakom Ulf Kristersson (M) och att hålla kvar vid Alliansen. I den fajten avgick dock den andra sidan som hellre ville se en mittenöverenskommelse med S, MP och C.

Vissa liberaler har lämnat partiet och menar att du är för förknippad med hårda frågor, vad vill du säga till dem?

– Jag beklagar och tycker det är synd att man lämnar innan man givit mig en chans. L är ett öppet parti, närhelst de känner sig trygga med mig är de välkomna tillbaka, säger Sabuni till Aftonbladet.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

1 av 3 | Foto: Lotte Fernvall
Nyamko Sabuni gratuleras av Jan Björklund.

Nyamko Sabuni

Ålder: 50 år

Familj: Förhållande med tv-journalisten Lennart Persson, två barn från tidigare äktenskap.

Bor: Villa i Täby, Stockholms län.

Bakgrund: Var riksdagsledamot 2002–2006. Satt i Alliansregeringen 2007–2013, bland annat som integrations- och jämställdhetsminister.
Fram tills att hon tillkännagav sin kandidatur var hon hållbarhetschef på teknikkonsultföretaget ÅF. Grundare av Afrosvenskarnas riksförbund. 

Källa: Aftonbladet, TT

Publicerad:

LÄS VIDARE