Hallengren: Det är ett stort misslyckande

Över 2 100 personer har avlidit av covid-19 i Sverige – många av dem äldre.

Socialminister Lena Hallengren (S) erkänner att en del av strategin gått snett.

– Det är ett stort misslyckande utan tvekan, säger hon.

Som ansvarig i regeringen för frågor som rör sjukvården, omsorgen och folksamlingarna har Lena Hallengren klivit fram och blivit en av de mest synliga ministrarna.

I spåren av detta spekuleras nu inom S om hon kan vara en tänkbar partiledare den dag Stefan Löfven avgår.

”Krisen är mitt fokus”

Själv säger hon att det inte är något hon tänker på.

– Coronakris och covid-19, det är mitt fokus. Men det är klart att jag blir väldigt glad när jag får uppmuntrande mejl och att folk säger att regeringen hanterar krisen bra. Att få positiv feedback när man jobbar och sliter betyder väldigt mycket, för alla människor. Det andra är ingenting som jag ens reflekterar över.

Under krisen har redan långa arbetsdagar blivit ännu längre. Och tiden med familjen i Kalmar, där hon bor, har krympt.

– En arbetsvecka nu är som en månad. Men jag brukar tänka, nu syns det i alla fall hur mycket man jobbar.

På fredagen hade över 2 100 personer dött till följd av coronaviruset i Sverige. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det betydligt fler än antalet som brukar avlida av vanlig säsongsinfluensa.

– Det är väldigt sorgligt på alla sätt och vis. Bakom varje människa i statistiken finns anhöriga som sörjer, säger Hallengren.

Men om det innebär att den svenska corona-strategin har misslyckats, tycker hon är för tidigt att säga. Analyser måste göras efteråt, när krisen är över.

När det gäller den del som handlar om att skydda de allra sköraste ”de äldre, äldre” är hon dock självkritisk och menar att man har misslyckats.

– På något annat sätt kan man inte beskriva det.

Enligt Socialminister Lena Hallengren (S) så har strategin för att skydda de äldre misslyckats.
Enligt Socialminister Lena Hallengren (S) så har strategin för att skydda de äldre misslyckats.

Stora nordiska skillnader

Att få stopp på spridningen på äldreboenden är nu av största vikt, enligt Lena Hallengren.

Inte minst för att skydda delar av landet där smittan är mindre omfattande än i Stockholm.

– Vi måste se till att de är bättre rustade och att vi lär oss av vad det var som hände, säger hon.

Något säkert svar på hur smittan nått landets äldreboenden finns ännu inte. Bland teorierna som nämnts finns att den följt med besökare eller personal.

Inte heller frågan om varför Sverige har så många döda jämfört med våra nordiska grannländer, tycker Hallengren kan besvaras säkert ännu. Hög andel äldre och hur man för statistik kan vara en del av förklaringen.

Jämförelser försvåras av att länderna har kommit olika långt in i pandemin och att ingen vet hur utvecklingen blir om det kommer en andra- och en tredje smittvåg, menar socialministern.

– Vi får väl se vem som har en framgång, och då på många olika sätt. Att klara av att ha ett fungerande samhälle trots en smitta som finns kvar, är också en stor del av vår strategi.

Berömmer sjukvården

Att ge sjukvården möjligheter att klara krisen är också en del av Sveriges plan.

Lena Hallengren ser en framgång i hur man lyckats öka antalet vårdplatser och ställa om sjukvården.

– Vi vill verkligen inte att man ska behöva börja prioritera vem som ska få vård, och det har man heller inte gjort. På det sättet vill jag säga att vården klarar av det tryck som finns, säger hon.

Socialministern slår fast att hon är full av beundran över det som nu görs.

– Det går inte nog att understryka vilket jobb de som arbetar i sjukvården gör. Även i äldreomsorgen gör de ett hästjobb. De kämpar med att räcka till när många är sjukskrivna.

En tredje del av den svenska strategin går ut på att inte helt stänga ned samhället, vilket gjort att man utomlands ser med både förundran och förskräckelse på Sverige.

Hallengren tror på den väg Sverige valt. Att den är mer långsiktigt hållbar och möjlig att leva med en längre tid.

– Många länder talar om en lockdown, fast folk får gå till jobbet och göra vissa andra saker. Vi har inte sagt att vi har en lockdown men jag tror nog att svenska folket känner att man är väldigt begränsad.

Lena Hallengren hyllar den svenska sjukvårdspersonalen: Det går inte nog att understryka vilket jobb de gör.
Lena Hallengren hyllar den svenska sjukvårdspersonalen: Det går inte nog att understryka vilket jobb de gör.

Efterlyser kreativitet

För många har coronaviruset inneburit stora förändringar i vardagen. Människor jobbar hemifrån, äldre lever isolerade och stora evenemang har ställts in.

Lena Hallengren tror att vi kommer att få leva med begränsningar en längre tid. Ett vaccin kanske kanske dröjer ett par år.

Tills dess tycker hon att människor bör försöka vara kreativa – inom de ramar som finns.

– Jag tycker nog att man kan mötas lite mer än man gör, om vi tar äldre som exempel. Att vistas utomhus i naturen, eller på en altan med ett rejält avstånd, och dricka kaffe tillsammans, det kan man göra. Men det är viktigt att man gör det med god handhygien, inte har några symtom och att man håller avståndet.

Regeringen har ibland anklagats för att lyssna för mycket på Folkhälsomyndigheten, som ansetts agera för långsamt och utan tillräckligt kunnande. Men det är något som socialministern inte alls håller med om.

Att det finns skilda uppfattningar tycker hon dock är naturligt.

– Det skulle vara konstigt om vi är ett land med tio miljoner invånare där alla tycker likadant. Jag är ändå positivt överraskad och stolt över att vi har ett läge i Sverige där vi kan agera så samfällt. Det underlättar otroligt, säger hon.

Socialministern tycker svenskarna kan vara mer kreativa – inom givna ramar.
Socialministern tycker svenskarna kan vara mer kreativa – inom givna ramar.

Lena Hallengren om...

Hon testats för covid-19:

– Nej.

Tror hon haft smittan?

– Nej, det tror jag inte.

Hur ofta hon talar med Stefan Löfven?

– Nu och då. Jag pratar med honom men också sms. Men jag pratar också väldigt mycket med andra statsråd. Vi är ett väldigt sammansvetsat lag, det är vi alltid, men nu när vi alla har samma arbetsuppgift blir det väldigt fokuserat. 

Att en sjuksköterska som vårdat covid-19-patienter avlidit efter att ha testats positivt för coronaviruset?

– Det är förfärligt tråkigt och tragiskt tycker jag, att ta del av nyheter som handlar om att personer som har tagit ett ansvar och vårdat och gjort sitt jobb drabbas på det sättet. Det är klart att jag tänker på den personens nära och kära.

Att statistik visar att fler nu söker sig till vårdutbildningar?

– Det är väldigt glädjande. Många av mina kollegor runt om i världen vittnar om att människor söker sig bort från vården, att man inte vågar jobba där, medan vi i stället får ett ökat söktryck. Det är positivt att man känner det ansvaret och vill vara en del av ett välfärdssamhälle. 

Svenskar borde bära munskydd?

– Jag följer olika resonemang väldigt noga och har ibland också ställt mig frågan om vi borde ha det. Men det finns en risk att ett munskydd ger en falsk trygghet. Jag tror det viktigaste är handhygien, distans och att vara hemma vid minsta symtom. Men skulle det komma en sådan rekommendation, då skulle jag följa det.

Behovet av skyddsmateriel för vård och omsorg?

– Jag har ingen uppfattning om vilken utrustning man ska ha på en intensivvårdsavdelning, akutmottagning eller vårdcentral, min uppfattning är att den utrustning som smittskyddsexpertisen säger att man ska ha, den ska man ha, inte mindre.

PODD Så nedmonterades Sveriges beredskap

Det här avsnittet av Aftonbladet Daily handlar om den svenska beredskapen, och gästas av Eva Leth.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE