Coronaviruset

M-förslag: Inrätta expertgrupp som analyserar Sveriges strategi

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Moderaterna vill att en ny expertgrupp granskar Sveriges fortsatta coronastrategi.

Partiet menar att regeringens plan är alldeles för otydlig och icke-transparent.

– Hur ska vägen ur detta se ut? säger Ulf Kristersson.

I morgon, torsdag, är det återigen dags för partiledarna att mötas om coronakrisen. Moderaterna ska på mötet lägga fram ett krav om att inrätta en expertgrupp. Experterna ska utreda hur Sverige tar sig ur coronakrisen.

En liknande expertgrupp finns i Norge.

– Gruppen ska följa utvecklingen och detaljerat titta på hur vi ska påbörja det som leder till att vi sakta men säkert avslutar de restriktioner som lamslår stora delar av svensk ekonomi, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson

Förslaget finns sammanfattat i ett PM som Aftonbladet har tagit del av. I dokumentet dras paralleller till hur den norska expertgruppen har analyserat hur åtgärder för att begränsa smittspridningen hittills har påverkat landets ekonomi.

Ett annat land som det hänvisas till är Storbritannien, som har listat fem kriterier som måste uppfyllas innan restriktionerna som landet infört hävs.

Moderaterna konstaterar att den svenska regeringen inte har presenterat någon motsvarande plan. ”Det är vidare oklart vilken strategi som styr regeringens hantering av pandemin - bland annat saknas transparens om vilka kriterier som styr och hur dessa vägs mot varandra” skriver partiet i förslaget.

– Det vi saknar är en strategi för hur vägen ur detta ska se ut. Jag menar att omfattande provtagning är det mest nödvändiga. Vi måste ha en plan hur vi kommer ur en djupfrysning av ekonomin, då krävs mer expertis, säger Ulf Kristersson.

Moderaterna vill att expertgruppen ska bestå av ekonomer, men även experter på medicin.

Ulf Kristersson vill inte gå in på exakt vilka medicinexperter han har i åtanke.

– Men vi ska ha med epidemiologisk kunskap också, tillägger han.

Vi har Folkhälsomyndigheten som gör sådana här överväganden, räcker inte det?

– Folkhälsomyndigheten är noga med att betona vad de har för expertiskunskap. Vi kan inte kräva att myndigheten kan göra sammanvägda samhällsekonomiska bedömningar, säger Kristersson.

Moderaterna vill att expertgruppen redovisar sina förslag i slutet av månaden, den ska då tydligt redogöra för konsekvenser både vad gäller samhällsekonomi och folkhälsa.

Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en pressträff i april

PODD Så har corona påverkat kriminaliteten i Sverige

Skjutningar, sprängningar och gänguppgörelser toppade nyhetssajterna och drev den politiska dagordningen 2019. Nu lyser ämnet av förklarliga skäl med sin frånvaro. Men - innebär pandemin att de kriminella gängen bara fortsatt som vanligt - eller har coronakrisen även fått konsekvenser för Sveriges undre värld?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Ulf Kristersson

Moderaterna