Sverigedemokraterna vill ta kontroll över kvinnoförbundet

Sverigedemokraternas partistyrelse planerar att ta ett hårdare grepp om sitt kvinnoförbund SD-kvinnor.

Genom att ändra i stadgarna kommer partistyrelsen att få utökad makt att bestämma över förbunden inom SD.

– Partiledningen vill ha fullständig kontroll efter kaoset med SDU för två år sen, säger en insatt källa till Aftonbladet.

Sverigedemokraternas partistyrelse vill ändra i partiets stadgar – för att öka sin makt över bland annat partiets kvinnoförbund. Inför landsdagarna som inleds imorgon har man föreslagit ändringar som, svart på vitt, skulle ge partitoppen makt att lägga ner förbunden inom SD.

I partiets nuvarande stadgar står att förbunden, Sverigedemokratisk ungdom, SD-kvinnor och Fädernas kyrka, ska lämna in verksamhetsberättelse och ekonomisk berättelse till SD:s riksorganisation.

I förslaget till nya stadgar formuleras lydelsen gällande förbunden så här:

”Partistyrelsen äger rätt att inrätta och avveckla förbund inom partiet samt upprätta erforderliga styrdokument för dessa.”

Den här formuleringen föreslås antas av partiet under helgens landsdagar.

Hårdare grepp

Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om att partitoppen vill undvika en splittring i partiet, liknande den som skedde med ungdomsförbundet 2015.

– Partiledningen vill ha fullständig kontroll efter kaoset med SDU för två år sen, säger en insatt källa till Aftonbladet.

Då gick ungdomsförbundet SDU mot partilednings linje när det valde ny ordförande. Det ledde till att SD klippte banden med ungdomsförbundet – och ett nytt ungdomsförbund, Ungsvenskarna, bildades inom SD.

Enligt Aftonbladets källa är syftet att bygga sidoorganisationer uppifrån och ner i framtiden.

– Då är det mycket lättare för partiledningen att styra och lägga ned sidoorganisationerna, säger källan.

Det nya förslaget skulle inte påverka ungdomsförbundet Ungsvenskarna, eftersom nuvarande lydelse syftar på det förra ungdomsförbundet.

”Vi har blivit godkända”

Carina Herrstedt, andra vice ordförande i partiet samt ordförande i kvinnoförbundet, menar att partiets formulering inte alls betyder att man vill ha mer makt över SD-kvinnor.

– Då har vi fått helt olika uppfattning för den uppfattning har inte jag fått, säger hon till Aftonbladet.

Hon menar att partistyrelsen vill ändra stadgarna för att att göra det tydligare och ge förbunden större legitimitet.

– Tanken är att det är ett sätt att förstärka förbundets legitimitet, att det är partiet som sagt att ”Vi vill ha ett kvinnoförbund”. Det är inget man själv hittar på att man vill ha, utan vi har blivit godkända som förbund av partiet sedan tidigare. Det har varit likadant, partiet har bestämt att nej, vi vill inte ha ett ungdomsförbund och så tog man bort det, så jag ser inte att det blir någon skillnad, säger Herrstedt.

”Precis som alla andra partier”

Carina Herrstedt menar att det är precis som i andra partiet och att kvinnoförbundet fortfarande har makten över förbundet.

– Vi bestämmer fortfarande själva i vår styrelse, vår organisation och allting. Partiet bestämmer huruvida man vill ha ett förbund eller inte, precis som alla andra partier gör, så det är inget konstigt alls, säger Herrstedt.

Hon förklarar också att den nya formuleringen kommer att göra det möjligt för partistyrelsen att bestämma vad kvinnoförbundet ska jobba med.

– Om partiet bestämmer sig för att nu vill vi nå ut till fler kvinnor, då kan det bestämma att nu vill vi att ni jobbar mot denna frågan, säger hon.

Publisert: