Kulturministerns svar – på frisyrkritiken

Amanda Lind (MP): ”Det är en debatt som måste föras”

Amanda Lind har varit Sveriges kultur- och demokratiminister i knappt en vecka men har ändå hunnit kritiseras en hel del – för sitt val av frisyr. I Morgonpasset i P3 svarar hon nu på kritiken.

– Det är ju bredare än min frisyr. Jag tänker att jag kommer fortsätta ha den här frisyren, säger Amanda Lind (MP) i programmet.

De senaste dagarna har diskussionen om huruvida nytillträdda kultur- och demokratiministern ägnar sig åt ”kulturell appropriering” varit het på sociala medier. Det är ett begrepp som används när en vit person använder kulturuttryck från minoriteter.

Att Amanda Lind (MP) som vit person har frisyren dreadlocks, en traditionell frisyr inom svart kultur, har många ansett vara just CA (cultural appropriation).

I Morgonpasset i P3 svarar hon på kritiken.

– Jag tycker att det är en viktig diskussion och det finns verkligen tydliga övertramp som är viktiga att reagera mot. Jag tycker att man ska gå in i den typen av diskussioner med respekt för att det finns olika åsikter, säger hon och fortsätter:

– Men det här är en frisyr som jag haft väldigt länge.

Lind: ”Kommer fortsätta ha frisyren”

När en av programledarna ställer frågan om vad hon svarar de som blivit kränkta av frisyren svarar hon att hon ”inte tänker kommentera eller recensera det”.

– Jag har valt att ha den här frisyren och hoppas att jag kan uttrycka respekt även för de som tycker att det är fel, säger Lind.

Amanda Lind säger att hon haft dreadlocks sedan hon var i 20-årsåldern och att hon inte kommer byta nu.

– Det är en debatt som måste föras. Men det är ju bredare än min frisyr. Jag tänker att jag kommer fortsätta ha den här frisyren, säger hon.

Amanda Lind uppger att hon haft dreadlocks sedan hon var i 20-årsåldern.
Amanda Lind uppger att hon haft dreadlocks sedan hon var i 20-årsåldern.
Publisert:

LÄS VIDARE