Säpo får 6 000 tips om terror – varje månad

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

VISBY. Säpo och polisen är djupt oroad över tillväxten i extremistmiljöer.

Omkring 3 000 personer i Sverige är så kallade ”våldsbejakande” och Säpo får flera hundra tips om terror varje dag.

– Den våldsbejakande islamistiska miljön är den som ökat mest, säger Ahn-Za Hagström på Säpo.

Antalet extremister i Sverige som är beredda att ta till våld för att få igenom sina åsikter har ökat från hundratal till tusental. Det meddelade Säpo och polisen under ett seminarium i Almedalen.

Säpo och polisen är oroad över utvecklingen och uppmanar allmänheten att hjälpa till för att tillväxten till de här miljöerna ska stoppas.

Våldsbejakande islamister är den största gruppen som ökar, men bland de 3 000 som Säpo talar om finns också personer inom vit makt-miljön och autonoma vänsten.

Enligt Säpo-chefen Klas Friberg är det däremot inom den islamistiska gruppen som terrorhotet är som störst.

– Det är den här gruppen som kan utgöra ett hot mot rikets säkerhet, säger han.

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Rikspolischefen Anders Thornberg, Säpo-chefen Klas Friberg och Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säpo.

”Islamister inspirerar varandra”

Ökningen av våldsbejakande islamister kopplas inte till att IS tappar fäste i Mellanöstern och jihadister återvänder till Sverige.

– De utgör inte gärningspersonerna i de attentat vi har sett de senaste åren, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säpo.

Hon tillägger att islamister inspirerar varandra att agera på egen hand, man behöver inte vara medlem i någon organisation för att ha förmåga att begå ett terrorbrott.

– Många människor har förmågan. Alla har en kniv i byrålådan eller tillgång till ett fordon.

Terrorhotet har också fått fler att vända sig till Säpo med tips. Säpo tar i snitt emot 6 000 underrättelser som rör terror – varje månad. Det kan vara allt från privatpersoner till poliser som tipsar.

– Det kan vara någon som överhör vad någon säger på spårvagnen. Någon som säger att den ska begå ett terrorbrott, säger Klas Friberg.

Konkreta tips varannan dag

Tipsen till Säpo har ökat de senaste åren.

– Det är en mycket stor mängd vi har att hantera. Merparten är av karaktären att någon har hört något om någon och mycket kan vi snabbt avfärda. Men all information ska bearbetas och hanteras av oss, säger Ahn-Za Hagström.

Varannan dag får Säpo minst ett mycket konkret tips om ett terrorhot där en specifik plats är angiven.

Rikspolischefen Anders Thornberg deltog också i seminariet. Han uppmanar allmänheten att fortsätta tipsa polisen. Det är också viktigt att alla gör vad de kan för att stoppa tillväxten till extremistmiljöer innan det går så långt att polisen blir informerad om konkreta terrorplaner, säger han.

– Alla krafter i samhället måste hjälpas åt. Det finns alltid en baksida när man går ut med sådana här siffror och uppgifter men vi har också ett ansvar att berätta, det finns inget annat alternativ.

Publicerad:

LÄS VIDARE