Socialdemokraternas kris

Juholt åkte bil och hyrbil – samtidigt

Av: 

Carina Bergfeldt

Joachim Kerpner

Linda Hjertén

Lisa Röstlund

SAMHÄLLE

Har hyrt bilar för 184 421 kronor

Håkan Juholt äger en ljusgrå Saab 9-5.

Vid två tillfällen har han fått ersättning av riksdagen för att åka med den bilen mellan Stockholm och Oskarshamn – samtidigt som han har haft en hyrbil.

Nu polisanmäls s-ledaren, för trolöshet mot huvudman.

Håkan Juholt gillar att köra bil.

Aftonbladet har granskat riksdagens kostnader för hans hyrbilar mellan december 2006 och mars 2011.

Och det finns flera frågetecken.

Körde två bilar – samtidigt

Mest uppseendeväckande är två tillfällen, den 16 februari och 22 mars 2007, då Juholt har kört jättemycket bil.

Faktiskt både hyrbil och egen bil.

Samtidigt.

Och i två olika städer.

Enligt kvitton från Avis, Juholts reseräkning till Riksdagen och hans eget reseprotokoll så har s-ledaren lämnat tillbaka en hyrbil i Stockholm klockan 16.00 den 18 februari. Men enligt hans reseprotoll har han en timme tidigare satt sig i sin egen Saab och påbörjat en resa från Oskarshamn till huvudstaden.

Polisanmäld

Drygt fyra veckor senare inträffade något liknande. Juholt hyrde den 22 mars en hyrbil i Stockholm för att åka till Oskarshamn, men har också begärt ersättning för egen bil på samma sträcka.

Under torsdagsmorgonen polisanmäldes Håkan Juholt av två privatpersoner, för trolöshet mot huvudman avseende reseräkningarna.

Hyr i Oskarshamn

Totalt har Juholt hyrt bilar för 184 421 kronor vid 94 tillfällen.

Ibland handlar det om att han flugit till eller åkt tåg till en ort där han behövt bil under dagen. Men iögonfallande ofta handlar det om att Juholt hyrt bil till eller från hemstaden Oskarshamn.

I mer än hälften av de 70 hyrtillfällen där reseräkningarna visar var bilen hämtats eller lämnats, så är det i Oskarshamn. Och vid 30 uthyrningstillfällen kopplade till Oskarshamn ser man hur långt Juholt har kört: totalt 11 706 kilometer.

Kostat skattebetalarna över 25 000

För sex år sedan köpte Håkan Juholt en Saab 9-5. Den har varit i trafik hela tiden sedan 2005.

När Juholt kör med sin egen bil i tjänsten — vilket händer ibland, framför allt i Småland — blir det mycket billigare för skattebetalarna. Om han hade kört sin egen bil vid de 30 uthyrningstillfällena kopplade till Oskarshamn hade han fått 26 338 kronor i reseersättning. Skattebetalarna har förlorat 26 172 kronor på att han i stället körde hyrbil för över 52 511 kronor.

Själv har Juholt samtidigt minskat slitaget på sin egen bil — genom att han i stället körde hyrbil — med 11 706 kilometer.

Hyr över helgen

Sedan 2006 har Juholt haft en hyrbil över hela helgen vid sju tillfällen. Fem av gångerna har han hämtat och lämnat bilen i Stockholm och kört i genomsnitt 871 kilometer under helgen. Det framgår inte vart Juholt har kört dessa gånger, men avståndet tur och retur mellan Stockholm och Juholts hem i Oskarshamn är 640 kilometer.

Håkan Juholt har haft SJ:s guldkort under hela den tid Aftonbladet har granskat hans hyrbilsanvändning. Guldkortet —som gäller i ett år, ger obegränsat med tågresor i första klass och gäller även på länstrafikbolagens bussar — kostar i år 80 400 kronor.

Tar inte bussen

I stället för att ta tåget från Stockholm till Västervik och därifrån buss till Oskarshamn gratis, går Juholt ofta av tåget i Norrköping och kör sedan hyrbil hem, eller tvärtom. Medelkostnaden när Juholt kör hyrbil mellan Norrköping och Oskarshamn är 1 506 kronor.

De gånger han flyger mellan Stockholm och Oskarshamn kostar biljetten knappt 1 900 kronor enkel resa.

Vill inte kommentera

Juholt lämnade sitt hem i Västertorp vid 10 i morse. På Aftonbladets fråga: ”Hur kommer det sig att du tagit ut ersättning för resa med egen bil trots att du samtidigt använt hyrbil mellan Stockholm och Oskarshamn?” svarade Håkan Juholt bara:

– Nu ska jag åka och jobba.

Hans pressekreterare Sofie Rudh hälsar att han inte kommer att göra några enskilda intervjuer under dagen, utöver det som redan är inplanerat.

”Flera förhör”

Under torsdagsförmiddagen talade Aftonbladet med chefsåklagare Stefan Göransson, som biträder Björn Ericson under förundersökningen mot Juholt. Han säger att flera förhör ska hållas under dagen.

– Jag vill inte säga med vilka eller hur många men det är för att klargöra om ett brott har begåtts, säger han.

Men ingen av de som ska förhöras är Håkan Juholt själv.

– Nej. Han är inte ens delgiven misstanke i nuläget.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Socialdemokraternas kris | Aftonbladet
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Socialdemokraternas kris

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraternas kris

Socialdemokraterna