Välfärden ska vända Socialdemokraternas kris, enligt Löfven

ÖRNSKÖLDSVIK. Intern migrationssplittring, kvinnliga väljare som flyr till SD och sämsta utgångsläget inför ett val någonsin.

Men statsminister Stefan Löfven är övertygad om att Socialdemokraterna är på rätt väg.

– Vi kommer allt mer få prata välfärdsfrågor och då har vi mycket, mycket starka kort, säger han.

Med bara några månader till valet är Socialdemokraterna ett parti i kris.

Partiet är djupt splittrat om den hårdare migrationspolitiken, en riksdagsledamot har hoppat av, flera kommunalråd och S-distrikt har uttalat kraftfull kritik samtidigt som krav har rests om att partiets kommunikation måste förändras och valgeneralen bytas ut.

Men inte heller väljaropinionen har varit på Stefan Löfvens och hans partikamraters sida senaste tiden. Man är mycket långt i från sitt mål i valet, minst 31 procent.

En rad opinionsmätningar har visat att partiet tappar stöd. Gårdagens SvD/Sifo slog fast att S nu är nere på en historiskt låg nivå inför ett val och att det är kvinnorna som lämnar, till förmån för Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna.

”Vi har frihet att göra det vi behöver”

Partiledaren Stefan Löfven tar dock krisen med ro. Han befinner sig just nu i Örnsköldsvik där han deltar i Landsbygdsriksdagen och inom kort ska ta emot sina nordiska statsministerkollegor.

– Det kommer många mätningar och det kommer att komma fler, och de kanske kommer att visa lite olika.

Därefter slår statsministern fast att det är klart att han vill att partiet ska ligga högre i mätningarna, men att han ”känner sig stark” i den väg man tagit.

– Vi har stärkt ekonomin så att vi nu har riktig frihet att göra det vi behöver, att bygga ett tryggare Sverige, säger han.

Välfärden – ett starkt kort

Samtidigt menar Löfven att valrörelsen nu kommer att gå in i en period där andra frågor hamnar i fokus, vilket han tror blir gynnsamt för Socialdemokraterna.

– Enligt min bedömning kommer vi allt mer att få prata välfärdsfrågor, och då har vi mycket, mycket starka kort, säger han.

Som exempel pekar Löfven ut frågan om vinster i välfärden.

– Jag anser att det är en oerhört viktig fråga som kommer att visa väldigt tydliga skillnader mellan partierna.

Flera av Stefan Löfvens ministrar har det senaste dygnet gjort allt för att peppa organisationen – trots det dystra läget. Socialminister Annika Strandhäll skrev på twitter att ”nu kavlar vi upp ärmarna” och utrikesminister Margot Wallström tog till orda i ett långt inlägg på Facebook.

”Under mina år i politiken har jag sett mätningar som gått upp och ner. Min erfarenhet är att det är ett misstag att låta dessa siffror ta fokus från det viktiga i politiken, nämligen sakfrågorna.

För det är sakfrågorna som avgör den enda siffran som spelar någon roll: resultatet på valnatten.” skriver Wallström bland annat.

Kvinnorna flyr

Enligt SvD/Sifos mätning är det till Sverigedemokraterna man tappar och det är kvinnorna som flyr.

– Vi utvecklar det största trygghetsprogrammet i modern tid för att vi behöver ett starkare samhälle, det behöver inte minst kvinnor. De satsningar vi har gjort, exempelvis på välfärden, är naturligtvis till förmån för kvinnor, till exempel på förlossningsvård och kvinnors hälsa. Och när vi summerar vår budget går mer till kvinnor än till män. Det är det budskapet som vi behöver få fram ytterligare, att resan mot ett jämställt samhälle fortsätter och det förutsätter ett starkt samhälle och ett tryggt Sverige, säger Stefan Löfven.

I det läge som är, känner du dig oroad för att det kan bli svårt att få ut valarbetarna och knacka dörr och övertyga väljare?

– Nej, nej det är jag inte. Det går bättre än vad vi trodde under maj, fler människor är ute och valarbetar nu och vi kommer att uppfylla vårt dörrknackningsmål. Så jag är inte ett dugg orolig.

– Det är en väldigt, väldigt taggad organisation.

Åkesson: Vi har utmanat

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson menar att han inte är ett dugg förvånad över att hans parti nu plockar väljare från S.

– Vi har utmanat Socialdemokraterna inte minst när det gäller hälso- och sjukvården, offentliganställdas villkor och om möjligheten till heltid för den som jobbar i vård och omsorg till exempel, säger han.

Att det är kvinnor som nu strömmar till SD ser han som en naturlig följd av partiets inriktning på bland annat välfärdsfrågor. Ett arbete han menar kommer att fortsätta.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE