Lovar extra miljard till bredband i glesbygden

avAnette Holmqvist

1 av 4

Sjukvård, banktjänster och blanketter, allt mer av samhällsservicen förläggs i dag till nätet. Men alla kan inte ta del av den – på grund av dålig uppkoppling.

Nu avsätter regeringen en extra miljard till att bygga ut bredbandet i glesbygden.

– Bra bredband är livskvalitet och ger möjlighet att utveckla, bo kvar och skapa företag på landsbygden i framtiden, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Regeringen viker över fem miljarder under mandatperioden till bättre bredband över hela landet. De för i år aviserade 850 miljonerna utökas nu med 150 miljoner extra inom ramen för landsbygdsprogrammet för ändamålet.

Enligt Peter Eriksson och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), som båda har rötterna i Norrbotten, är det av största vikt att också glesbygden får tillgång till bra internet.

– Det är en rättvisefråga, landsbygden ska inte hamna efter. Vi ska inte ha några rostbälten i Sverige, det ska finnas moderna städer men också en modern landsbygd där moderna människor kan bo, leva och verka precis som alla andra, säger Bucht, tidigare kommunalråd i Haparanda.

Sjukvård på nätet

Ex-språkröret Peter Eriksson, som själv bor i en by i Kalix kommun, framhåller att det i dag genomförs investeringar i bredband för tolv miljarder om året i Sverige. Det mesta finansieras av näringslivet själv.

– Men det når inte ut till de små byarna på landsbygden. Det är där de statliga pengarna kommer in, säger han.

Eriksson menar att det kommer vara helt nödvändigt med fungerande nät framöver.

– Vi kommer att lägga över mer av samhällsservicen på nätet, till exempel mycket av hälsovården att ligga på nätet i framtiden och då kommer det att vara möjligt att vara hemma och få diagnoser och medicinsk hjälp. De som inte har bredband och bra uppkoppling över nätet får inte del utav de möjligheterna, säger han.

"Lika viktigt som elen"

Sven-Erik Bucht säger i sin tur att ett väl fungerande internet i dag är lika viktigt som när Sverige en gång fick elektricitet.

– Både jag och Peter bor i landsbygd, långt, långt ute. För oss är vardagen och de problem som finns väl känd. Det här är precis lika viktigt som när man elektrifierade Sverige, säger han.

Redan i dag kan byar som vill ta del av bredbandsutbyggnad ansöka om statliga pengar. De nya pengarna som nu tillförs ska ge fler samma möjlighet, framhåller de båda ministrarna.

– Det här räcker till fiber till ganska många nya byar, men det räcker inte till alla utan vi kommer att behöva kämpa ytterligare för att nå målet att alla ska vara med, säger Eriksson.

ARTIKELN HANDLAR OM