Lööf och Sjöstedt största vinnarna i SCB

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl
Annie Lööf.
SAMHÄLLE

Väljarna ger Annie Lööf och Jonas Sjöstedt tummen upp.

Centern och Vänsterpartiet är största vinnarna i SCB:s partisympatiundersökning.

– Vår bästa siffra på tio år, säger partisekreteraren Michael Arthursson (C).

– Vi är ett av de partier som har ökat mest sedan valet. Jag tycker det är ganska logiskt, säger Aron Etzler, partisekreterare (V).

Största lyften i SCB:s nya mätning står Annie Lööfs C och Jonas Sjöstedts V för.

C går fram med en procentenhet till 7,1 procent i november, vilket kan jämföras med mätningen i maj i år, då man låg i nivå med riksdagsvalet från 2014.

Partisekreteraren Michael Arthursson är glad.

– Det är vår bästa siffra i SCB på tio år. Vi har sett länge att vi har en positiv trend. Jag tror att vi har hittat en bra kombination mellan en humanistisk flyktingpolitik där det också ska var ordning och reda, säger han.

"Alliansen måste göra krafttag"

När det kommer till samarbetet inom Alliansen framhåller han dock att det finns mycket att göra.

– Alliansen måste göra ett krafttag för att verkligen få till stånd ett regeringsskifte 2018. Vi har mycket kvar att göra gemensamt. Det måste vi jobba för varenda dag.

Arthursson påpekar också att statsminister Stefan Löfvens parti Socialdemokraterna brukar få högre resultat i SCB än andra mätningar.

– Det påverkar säkert lite till de rödgrönas fördel. Men även om man tar bort det har vi väldigt mycket kvar att göra inom Alliansen för att få en ny regering 2018, säger Arthursson.

V: Vi har drivit på

Vänsterpartiets Aron Etzler tycker det är logiskt att hans parti går framåt. Man noteras för 7,7 procent och går därmed fram med 0,9 procentenheter.

– Dels är det vi som har drivit på den här regeringen att göra något åt till exempel vinsterna i välfärden och att en massa människor i Sverige har en ganska dålig situation ekonomiskt. Det finns en massa fattiga pensionärer och människor som inte klarar sig på sin lön. Vi kämpar varje dag för att de ska få det bättre, säger han.

Han menar också att SCB:n visar att de partier som inte lever upp till sina löften till väljarna straffas i opinionen.

– Det sägs ju att man vinner sympati inte på vad man gör utan på vad man säger att man ska göra i framtiden. Men partier måste leva upp till vad de säger, säger Etzler.

"Kan inte sälja värderingar"

– Om det är något den här mätningen visar så är det att det inte går bra för partier som säljer sina värderingar. Moderaterna har försökt att importera SD-politik, men det gör inte dem till ett bättre parti. Att KD också gör det och hamnar där de ligger, det är patetiskt. KD har har aldrig varit det parti som de låtsas vara i dag. Att Miljöpartiet åker runt med en kolbit under en valrörelse och sedan inte lever upp till förväntningarna på en stark miljöpolitik, det lönar sig inte.

– Det jag funderar är på vad som kommer hända när SD:s väljare märker att Jimmie Åkesson har lurat dem vad gäller vinsterna i välfärden och att försvara svenska kollektivavtal. i Längden är det ingen fungerande linje för politiska partier att lova en massa saker och inte leva upp till det, säger Etzler.

ARTIKELN HANDLAR OM