Ministern öppnar för förbud av religiösa friskolor

"Vi behöver ta en diskussion om vi ska ha religiösa friskolor framöver"

Gymnasieminister Aida Hadzialic.
Gymnasieminister Aida Hadzialic.

Gymnasieminister Aida Hadzialic öppnar nu upp för att förbjuda religiösa friskolor.

Detta efter att Utbildningsdepartementet fått signaler om att pojkar och flickor delas upp i undervisningen på vissa skolor.

– Vi behöver ta en diskussion om vi ska ha religiösa friskolor framöver, säger Aida Hadzialic.

Religiösa friskolor och i vilken mån de bidrar till förbättrad eller försämrad integration, har länge varit ett hett omdebatterat ämne.

I helgen skrev Jan Guillou en uppmärksammad kolumn i Aftonbladet, där han argumenterar för en skola helt befriad från religiösa inslag. 

Gymnasieminister Aida Hadzialic berättar att Utbildningsdepartementet, efter att ha fått signaler om att pojkar och flickor delas upp i undervisningen, nu är beredda att inleda samtal om de religiösa friskolornas framtid.

"Oroväckande signaler"

– Skollagen säger att skolundervisning ska vara  sekulär, däremot får vi oroväckande signaler om så inte är fallet, att flickor och pojkar delas upp i undervisningen. Så kan vi inte ha det. Den svenska skolan ska vara till för alla, den ska bryta upp segregation och lägga grunden för ett starkt Sverige även framöver, säger Aida Hadzialic.

– Då gäller det att vara väldigt tydlig med att religion eller föräldrarnas religiösa bakgrund inte får färga av sig på skolundervisningen.

Aida Hadzialic menar nu att direkta samtal måste inledas inom regeringen och även över blockgränserna.

Du skulle vara bara beredd att inleda samtal om att faktiskt ta bort religiösa friskolor?

– Jag tror att vi behöver föra en diskussion om det.

Hur skulle en sådan diskussion kunna se ut?

– Vi behöver ta det över partigränserna i Sveriges riksdag, i regeringen, hos alla partier som tror på en stark och jämlik skola som inte segregerar elever utifrån deras religiösa bakgrund.

Hur ska det här konkretiseras framöver?

– Under hösten kommer vi att börja titta på vad som behöver göras för att verkligen garantera att skolundervisningen är fri från religiösa inslag.

Inget alternativ

Annika Eclund är Kristdemokraternas utbildningspolitiske talesperson. Hon menar att ett eventuellt förbud inte är något alternativ för KD.

– Naturligtvis kan vi diskutera problem med Aida, men att förbjuda skolorna är ingen möjlig väg för Kristdemokraterna. Det är grunden till varför vi har varit friskolevänner redan från början, att vi skulle få ha friskolor i kristen regi. Det hon säger är att vi måste se till att undervisningen blir fri från religiösa inslag – det ska den vara, det är redan reglerat i skollagen.

Varför är det viktigt att ha konfessionella inslag i skolan?

– Det handlar om föräldrarnas och elevernas grundläggande rätt att välja den skola som familjen önskar, det ska ligga på den nivån. Det reglerar egentligen Europakonventionen också, att man har rätt att välja utbildning till sina barn.

Annika Eclund menar att det snarare behövs mer inslag av värderingar i skolan.

– Problemen för mig är inte att vi har för mycket värderingar och för mycket påverkan på våra barn av värderingar – det är snarare tvärtom i dagens skola.

Tipsa oss på samhalle@aftonbladet.se

Publisert: