Åkessons krav på Kinberg Batra: Ge besked i god tid

1 av 2
SAMHÄLLE

VÄSTERÅS. Sverigedemokraterna fällde S/MP-regeringens budget.

Nu höjer man tonläget mot Moderaternas statsministerkandidat Anna Kinberg Batra i regeringsfrågan.

– Hon måste i god tid före nästa val svara på om hon tänker ta stöd av Löfven eller oss, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

I dag inleddes Sverigedemokraternas kommun- och landstingkonferens i Västerås. Samlingen, med cirka 700 lokalpolitiker på plats, inleddes med ett tal av partiledaren Jimmie Åkesson.

I det oklara parlamentariska läge som kan bli verklighet efter nästa val, där inget av de traditionella blocken ser ut att få egen majoritet, är SD:s mål att flytta fram positionerna ytterligare. Åkesson har tidigare sagt att han gärna skulle bilda en ”mitten-höger”-regering tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna eller bli ett stödparti till en borgerlig regering efter dansk modell.

Kräver svar av Kinberg Batra

Men hans inviter har mötts av kalla handen - inget annat riksdagsparti vill samarbeta med SD. Efter valet 2014 valde SD att fälla S/MP-regeringen genom att rsta på Alliansens budgetalternativ. I dag skärpte Åkesson tonen mot M-ledaren Anna Kinberg Batra och krävde svar i regeringsfrågan.

– Antingen måste hon söka stöd från det partiet som tar mer och mer plats, SD, eller det andra blocket. Kinberg Batra måste svara på om hon tänker ta stöd av Löfven eller Åkesson efter nästa val. Hon måste svara på det i god tid, det förtjänar framför allt moderata väljare att veta, sa han.

Efter talet utvecklade han:

– Jag ser det som att det är de två alternativ hon har om hon ska kunna bilda den regering hon säger att hon tänker bilda tillsammans med övriga Allianspartier. Då kommer politiken påverkas av vem hon samarbetar med. Det tycker jag att väljarna, bland annat moderata sådana, förtjänar att veta. Om en röst på Moderaterna är en röst på fortsatt inflytande för Stefan Löfven.

Tog upp exempel i Gävle

I sitt tal tog Åkesson även upp exemplet från Gävle, där SD var med och fällde det lokala S-styret, vilket banade väg för en Alliansledd kommunledning. Men SD är fortsatt ute i kylan.

– Det är rimligt att vår politik får avtryck i budgeten, när det gäller till exempel delade turer, om vi ska stödja dem. Annars får vi fundera på om vi ska fortsätta ge dem vårt aktiva stöd, säger han.

SD-ledaren vill ännu inte säga hur hans parti kommer ställa sig i en statsministeromröstning kring Kinberg Batra om man inte fått löfte om inflytande.

– Vi får se hur vi gör, när vi har läget klart för oss efter valet. Det viktiga är inte heller om hon blir statsminister eller inte, utan det intressanta är vad som händer när hon blivit det. Kommer hon ta stöd av oss eller Socialdemokraterna för att driva igenom sin politik. Då hoppas jag att vi får inflytande. Får vi inte det är det rimligt att M-väljare får veta att det är Löfven som kommer diktera villkoren.

Moderaterna svarar Åkesson via Jessica Polfjärd, gruppledare i riksdagen.

– Gång på gång visar SD att man inte klarar att ta ansvar och varför samarbete med dem inte är aktuellt. För väljare som vill byta ut regeringen, är därför en röst på Moderaterna eller något av de Allianspartierna det enda säkra, säger hon i en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM