Federley drar tillbaka ordförande-kampanj

avPär Karlsson

Foto: Björn Lindahl
Fredrick Federley (C)

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) drar tillbaka sin kampanj för att bli ordförande i det europeiska Alde-partiet.

Hans nya mål är att bli vice ordförande bakom den förra estländska premiärministern Siim Kallas - som C-profilen nu ställt sig bakom.

– Om jag blir vice ordförande sätter det C mitt i hjärtat av den europeiska politiken, säger Federley.

I början av september lanserade Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley sin kampanj för att bli ordförande i Alde-partiet, de liberala partiernas paraplyorganisation i Europa. Organisationen träffas i Budapest den 19-21 november för att välja en ny ledning.

Men nu står det klart att Federley drar tillbaka sin ordförandekampanj. I stället siktar han nu på att bli vald som vice ordförande. C-profilen har slagit sig i slang med estländaren Siim Kallas vars ordförandekampanj Federley nu stöttar och vice versa.

Lägger ned sin kampanj

Kallas har tidigare varit både EU-kommissionär och estländsk premiär- och utrikesminister. Enligt Federley skulle ingen av dem ha någon chans att vinna om man inte valde att samarbeta. Han beskriver processen att välja en ny Alde-ordförande som full av "ränksmiderier och regionalt röstande".

– Varken Kallas eller jag kan få egen majoritet. Det skulle innebära att splittrar upp de nordisk-baltiska rösterna och banar väg för en helt annan kandidat, säger Federley.

Nyligen träffades de båda på Arlanda flygplats för att dra upp de gemensamma strategierna.

– Vi käkade lunch i tre timmar och pratade om hur vi ser på det här. Jag ville ju veta om jag skulle fortsätta min kampanj eller kliva ned. Gjorde jag det ville jag veta att rätt saker blir gjorde med Alde. Men jag kände att det här var en man som jag litar på och att vi kommer kunna jobba tillsammans, säger Federley.

Ett av Kallas och Federleys gemensamma mål att att stärka de liberala partierna i Europa inför EU-valet 2019. C-politikern säger att det inte svider särskilt mycket att behöva slopa sin egen ordförandekampanj.

– I min ålder är man fortfarande väldigt junior i den europeiska miljön. Då kan man kosta på sig att ha framtiden för sig. Sedan är frågan hur länge Siim vill sitta. Om ryktena stämmer blir han president i Estland om två år.

Tror det skulle gagna Centerpartiet

Federley menar att Centerpartiet hemma i Sverige skulle tjäna på om just han når en toppost i Alde.

– Som parti har vi länge orienterat oss mot att bli en del av det europeiska samarbetets kärna. I dag finns det sju statsministrar i Europa från liberala partier som är med i Alde, det har aldrig haft så många.

– Kan vi synka dem inför mötena i Europeiska rådet innebär det att de kan företräda både Alde men i viss mån även Centerpartiet där.  Även om vi inte har någon minister från C som åker på rådssammanträdena så har jag möjlighet att direkt tala med sju av dem som sitter runt bordet.

Än så länge står kampen om att bli ordförande i Alde mellan just Siim Kallas och Hans van Baalen från Holland.

ARTIKELN HANDLAR OM