Moderaternas motattack: En desperat finansminister

avJonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Finansminister Magdalena Andersson kritiserar M för att vara otydliga kring SD och pensionerna.

Det får Moderaterna att gå till hård motattack mot S-ministern.

– Vi ser en desperat finansminister som försöker skyla över sina misslyckanden, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

Finansminister Magdalena Andersson kritiserar Moderaterna för att svaja i frågor kring pensionerna och Sverigedemokraterna.

– För mig tyder det på att det är total oordning i Moderaterna, säger finansministern till Aftonbladet.

Detta får M:s ekonomisk-politiske talesperson att gå till hårt motangrepp. Hon menar att Magdalena Anderssons utspel är ”desperat”.

– Jag börjar på allvar tröttna på Magdalena Andersson. Vi har fördubblade vårdköer. Vi har tredubblade köer till barn- och ungdomspsykiatrin. Färre poliser nu än 2014. Det här har inte regeringen kommit till ordning med. Det är dags att man svarar på hur man ska lösa de problem som finns.

– I stället ser vi en desperat finansminister som försöker skyla över sina misslyckanden genom att rikta udden mot oppositionspartierna. Jag tycker att väljarna förtjänar bättre, säger Elisabeth Svantesson.

1 av 2 | Foto: Jessica Gow/TT
Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

”Förtroendet kan skadas”

Hon oroar sig över att förtroendet för politikerna kan skadas när sakpolitiken kommer i andra hand.

– Jag blir orolig över att sakfrågorna hamnar i skymundan. Det riskerar att leda till misstro mot alla partier. Vi har problem i Sverige. Vi måste svara på hur vi ska lösa dem – vad tänker Magdalena Andersson göra? Det är den debatten vi behöver ha.

Hon kritiserar er för att ni svajar när det gäller pensionerna. Vad säger du om det?

– Vi har varit glasklara hela tiden. Redan första maj när Socialdemokraterna la det här pensionsförslaget så välkomnade jag det och det gör jag fortfarande. Men Magdalena Andersson vet att Moderaternas skattesänkningar för pensionärer ger betydligt mer i plånboken för alla svenska pensionärer än hennes skissartade förslag. Men jag är beredd att diskutera det.

”Inget SD-samarbete - punkt slut”

Hon riktar också kritik mot era besked kring samarbete med SD?

– Vi har varit tydliga hela tiden. Vi kommer varken samarbeta eller förhandla med Sverigedemokraterna – punkt slut. Tobias Billström har sagt samma sak som Ulf Kristersson gjort hela tiden. Men nu är det är dags för Socialdemokraterna att berätta: Vilka tänker de bilda regering med? Vilka vänner har de i politiken? Ska Jonas Sjöstedt sitta med i regeringen? Blir det återigen en vänstergir i svensk politik, med höjda skatter?

Elisabeth Svantesson menar att bollen när det gäller redovisa regeringsalternativ nu i stället ligger hos Socialdemokraterna.

– Det finns en besatthet av Sverigedemokraterna. Jag menar att om alla berättar vad vi vill göra och vilka vi vill bilda regering med – det har vi gjort, det bör Socialdemokraterna också göra – så kan väljarna också veta alternativen. Just nu blir alternativen otydliga. Det är hyckleri av Magdalena Andersson att vända det ljuset mot oss eftersom hon själv inte kan berätta vem hon och Stefan Löfven tänker bilda regeringen med.

Publicerad: