Brandattackerna

Alliansen om bilbränderna: Det är avskyvärda dåd

Av: 

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Alliansen håller i dag presskonferens om gemensam miljö- och klimatpolitik.

Samtidigt kommenterade man nattens bilbränder runt om i landet.

– Det är avskyvärda dåd. Det är viktigt att rättsstaten markerar kraftfullt. Många familjer känner oro, säger Annie Lööf (C).

Alliansen kallade i dag till presskonferens för ett presentera förslag om en gemensam klimatpolitik. Men först kommenterade man alla de brandattacker som skedde under gårdagskvällen.

– Vi ser ett mönster som är otroligt oroväckande. Människor som bor i dessa områden terroriseras av ligister. Vi vet ännu inte i vilka syften men det är förfärligt. Men det urholkar förtroendet för rättsstaten, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

– Socialtjänsten är inte rustad för att hantera kriminella tonåringar. De kan inte vara kvar i områden där de terroriserar omgivningen.

”Avskyvärda dåd”

Partiledarna menar att det i dag inte finns tillräckliga straff eller förmåga hos samhället att möta den här typen av kriminalitet.

– Det är avskyvärda dåd. Det är viktigt att rättsstaten markerar kraftfullt. Många familjer känner oro. De ska inte begränsas av dessa gangsters. Vi vill återupprätta rättsstaten, med skärpta straff och kraftfulla insatser tidigt, med förebyggande åtgärder, säger Annie Lööf.

– Det är obegripligt vad som är syftet med den här skadegörelsen. Samhället kan inte visa någon som helst tolerans med det här beteendet. Ni vet vi inte vem som har begått det här, i natt, men samhällets metoder för att möta tonåringar som begår olika brott är inte tillräckligt tydliga. Men man blir ursinnig, säger Liberalernas Jan Björlund.

”Har drabbat många”

Alliansens partiledare var alla överens om att det är för tidigt att dra slutsatser om vilka som ligger bakom nattens brandattacker. Men KD-ledaren Ebba Busch Thor framhöll att fenomenet inte är nytt.

– Det är fruktansvärt, för det är inget nytt. Det har drabbat många bostadsområden under många års tid, säger Ebba Busch Thor.

– Det här är något som vi behöver få stopp på. När en bil sätts i brand släcks drömmen om att kunna ta sig fram och tillbaka till jobbet.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Löfven till bilbrännarna: Vad fan håller ni på med?

ÄMNEN I ARTIKELN

Brandattackerna

Alliansen

Göteborg

Brott

Ebba Busch

Annie Lööf