Valet 2018

Talmansstriden: MP vägrar stödja Björn Söder

”Inte en lämplig representant för det svenska folket”

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Miljöpartiet tänker inte rösta på Björn Söder som andre vice talman.

Det meddelar partiets gruppledare i riksdagen, Maria Ferm.

– Vi anser inte att han är en lämplig representant för det svenska folket, säger hon.

Valet av nya talmän i riksdagen på måndag ser ut att bli dramatiskt. Den största striden gäller vem som ska ta över efter den nuvarande talmannen Urban Ahlin (S).

Socialdemokraterna har sträckt ut handen till Alliansen för att de tillsammans utse en kandidat. Alliansen har tidigare sagt att de tänker nominera en egen – men efter S besked har det varit tyst om hur de ska agera vidare.

I dag kastade V-ledaren Jonas Sjöstedt nytt bränsle på glöden. Under en presskonferens meddelade han att V nominerar en egen kandidat till posten som andre vice talman, en post som Björn Söder (SD) innehar i dag.

– Björn Söder har uttryckt kraftigt homofoba åsikter, han har talat om att judar och samer inte är svenskar. Han kan omöjligen företräda alla svenskar. Vi ser honom som diskvalificerad för uppdraget, sa Jonas Sjöstedt.

Inte lämplig

Nu meddelar även Miljöpartiet att de inte tänker stödja Björn Söder.

– Vi anser inte att han är en lämplig representant för det svenska folket eftersom han exempelvis tidigare uttalat att han inte kan acceptera att man kan vara jude och svensk samtidigt, säger Maria Ferm, en av partiets två gruppledare i riksdagen.

Miljöpartiet stödde inte Björn Söder som talmanskandidat vid omröstningen 2014 heller. Partiet har ännu inte bestämt om de tänker rösta på Vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornarve, någon annan kandidat eller lägga ner sina röster.

– Riksdagsgruppen kommer framåt att diskutera om vi avser att återigen lägga ner våra röster som vid förra talmansvalet eller rösta på någon annan när det nu finns flera kandidater, säger Maria Ferm.

Har svängt

Miljöpartiet har ännu inte meddelat hur de tänker göra i den stora omröstningen, om vem som ska bli riksdagens talman. Enligt en MP-källa har partiet öppnat för att rösta på en kandidat från L och C. Men efter uppgifter om att M vill se moderaten Andreas Norlén som Alliansens gemensamma kandidat har MP svängt.

– Vi vill se en talman som har bred respekt i riksdagen. Norlén är inte en mittenkandidat och det är inte aktuellt att stödja honom, säger källan.

Den som blir riksdagens talman får en viktigt roll när nya statsministerkandidaten ska utses. Det är också talmannen som bestämmer när statsministeromröstningen kan hållas.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka blommor och överraska någon med en vacker bukett - beställ här.

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

SD: Riskerar fullständigt kaos i riksdagen

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Miljöpartiet

Maria Ferm

Björn Söder

Sverigedemokraterna

Valet i Sverige

Politik