Slutar som språkrör - kritiserar MP-ledningen

Hanna Lidström och Axel Hallberg lämnar uppdrag i Grön ungdom

Miljöpartiet var snubblande nära att ramla ur riksdagen.

Hanna Lidström, som nu meddelar att hon ska lämna posten som språkrör för Grön ungdom, menar att MP-ledningen förtjänar hård kritik för att ha fegat ur i valrörelsen.

– Partiet har en rejäl bakläxa att göra. Den måste handla om hur det kunde gå så dåligt när klimatfrågan för första gången var en av de viktigaste frågorna, säger hon.

När Grön ungdom samlas till riksmöte i februari kommer de båda språkrören att lämna sina poster. Varken Hanna Lidström, 24, eller Axel Hallberg, 19, kandiderar för omval.

De båda har lett ungdomsförbundet under ett par tuffa år för Miljöpartiet. Efter att för första gången ha suttit med i en regering var de gröna snubblande nära att ramla ur riksdagen och mätningar har visat att man räddades av stödröster.

Detta skedde trots en intensiv klimatdebatt inför valet, bland annat till följd av sommarens bränder och extrema torka.

Nyligen meddelade Gustav Fridolin att han i maj lämnar posten som MP-språkrör.

Hanna Lidström, som suttit som språkrör sedan 2016, säger att hennes besked känns naturligt efter tre år på posten.

– Det är inget känsligt eller så bakom. Jag känner mig väldigt klar och nöjd med det jag gjort i Grön ungdom. Nu ska jag plugga.

Besviken på partiledningen

Hon är nöjd med hur ungdomsförbundet kampanjande inför valet i september, men säger samtidigt att hon är besviken på MP:s partiledning.

– Jag hade varit med i partiet i nio år. Under hela den tiden har man sagt att om vi får en valrörelse som handlar om klimat, då kommer det att vara vår tur. Nu fick vi det, men lyckades inte förvalta det. Det tycker jag är ett superdåligt betyg. Det är också en kritik som i och med alla regeringsförhandlingar inte riktigt kommit fram ordentligt, säger hon.

Nu menar hon att partiet har en rejäl bakläxa att göra.

– Den måste handla om hur det kunde gå så dåligt när klimatfrågan för första gången var en av de viktigaste frågorna i en valrörelse, säger hon.

Varför blev det så?

– Jag tror att man gjorde en missbedömning. I flera år fick vi lära oss att vi ska vara väldigt försiktiga, för att inte ställa till med kriser. Nu fanns det ett stort utrymme där många människor längtade efter radial och tuff miljöpolitik. Det lyckades vi inte se och ställa om till. Vi var kvar i vårt fega skal och det är lätt att det blir så när man fått mycket smällar. Jag tycker att det sken igenom att vi inte hade självkänsla nog att våga vara tuffare och radikalare i klimatpolitiken.

Hon säger att det inte råder några tvivel kring att det är MP som har den bästa klimatpolitiken, men att det inte räcker.

– Också vår politik är ganska långt ifrån vad som faktiskt behövs för att rädda den här planeten. Länge har vi behövt vara lite mesigare i vår klimatpolitik för att över huvud taget bli lyssnade på. Men det var som att vi vaknade för sent, att världen kommit ikapp oss och att det fanns en efterfrågan på radikala klimatförslag. Vi hade behövt mer ryggrad.

”Man måste kombinera”

Även om Lidström nu lämnar politiken har hon tydliga åsikter om hur MP borde agera framåt för att lyckas bättre.

– Det är väldigt sällan någon har lyckats med det historiskt, men jag tror att man måste kombinera en radikal, ärlig och samhällskritisk agenda med att lyckas förvalta den kompetens och skicklighet vi har byggt upp under de här åren i regering. Då kan man ju faktiskt göra skillnad på riktigt och bli ett farligt parti för de andra. Om vi både har de tuffaste idéerna och är bäst på att genomföra dem.

Hon fortsätter:

– Många i partiet kommer att uppfatta det som ett vägval mellan de två sakerna och de kanske har lite rätt i det. Men om det finns några i partiet som har en vilja att kombinera dem två, så tror jag att MP skulle kunna göra väldigt spännande saker i svensk politik de närmaste 10-20 åren.

Tycker MP ska samarbeta vänsterut

Hanna Lidström, som tycker att det var rätt av MP att sätta sig i regering med Socialdemokraterna, tycker att det är åt vänster partiet ska samarbeta i framtiden.

– Det kan finnas tillfällen då vi samarbetar högerut för att stänga SD ute, då tycker jag det är ett bra skäl. Och det finns kommuner där vi tidigare haft framgångsrika samarbeten med delar av Alliansen. 

– Men generellt tycker jag att det är mycket mer naturligt att vi samarbetar med S och V. Det är de som jag tycker vi delar värderingar med och kan få igenom bra och rättvis klimatpolitik med. De gånger vi behöver samarbeta med borgare är ett nödvändigt ont.

Vill du återvända till politiken längre fram för att försöka bli MP-språkrör?

– Jag vet inte, jag har ingen aning. Kanske om en väldigt lång tid.

Publisert: